Frunda mai preciza că nu e singurul dintre fruntaşii Uniunii care să împărtăşească această idee. Ce ar câştiga UDMR dacă ar face acest pas? Frunda nu este explicit, dar nu e greu înţeles. Uniunea nu s-ar asocia până la capăt cu un PDL incapabil să facă faţă guvernării. Şi cu un PDL care a sărăcit şi ţara, bugetul acesteia, şi populaţia. Şi pentru ce să rămână UDMR alături de portocalii, până la capăt, din moment ce nu se poate justifica în ochii propriului electorat cu nişte cuceriri politice în favoarea etniei maghiare?
UDMR avea promisiunea partenerilor de guvernare, de atâta amar de vreme, că va fi adoptată Legea minorităţilor. Nu a fost aşa. Nu au fost adoptate nici măsurile de relansare economică, convenite cu PDL şi care aveau ca termen vara care tocmai a trecut. Mai mult, fruntaşi ai UDMR au ajuns să se considere hăituiţi şi terfeliţi – vezi ce li s-a întâmplat lui Borbely Laszlo şi Lakatos Peter. Traian Băsescu întinde coarda şi joacă tare cu aliaţii udemerişti, iar aceştia îl suspectează de şantaj şi de acţiuni de intimidare, din cauză că îi refuză preşedintelui o serie de proiecte. Pentru că, e fapt notoriu, UDMR nu este de acord cu votul prin corespondenţă, nici cu reorganizarea teritorială, nici cu un parlament unicameral… Or, fără aportul Uniunii, toate aceste proiecte ar cadea la vot, în Parlament.
Dacă mai luăm în considerare oferta-ultimatum lansată de USL pentru Uniune, vom constata că UDMR are suficiente motive pentru a ieşi de la guvernare. Cu câte bube s-au ales până acum, cu o iarnă care se anunţă extrem de dificilă pentru majoritatea populaţiei, din cauza anulării subvenţiei la încălzire, şi în faţa riscului de a nu mai fi primiţi de USL într-o viitoare coaliţie, udemeriştii ar putea face o asemenea manevră, fiindcă sunt recunoscuţi pentru spiritul lor oportunist.
Nu putem omite faptul că, tot ieri, consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs i-a prezentat şefului statului demisia şi va părăsi Cotroceniul. Eckstein şi-a motivat demisia invocând deosebirile de opinii dintre dumnealui şi preşedintele Băsescu în privinţa dosarului Roşia Montană. Numai că, la fel de bine, ar putea fi vorba de un semnal al divorţului UDMR-PDL. De urmărit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!