ORADEA. O nouă palmă dată de magistraţi atât anchetatorilor, cât şi oamenilor simpli care, privind de pe margine, se şochează cum şpaga la nivel înalt este pedepsită cu… libertatea. După sentinţa uşoară dată de magistraţii Tribunalului Bihor în dosarul în care fostul primar al Zărandului, Florin Ion Moţ, a fost condamnat pentru luare de mită, acum judecătorii Curţii de Apel Oradea au pus cireaşa pe tort: au redus sentinţa iniţială, au admis apelul înaintat de Moţ, dar au respins apelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care a solicitat o pedeapsă mai mare pentru primarul şpăgar.
Potrivit sentinţei emise de către magistraţii Curţii de Apel, „admite apelul declarat de inculpatul Moţ Ion Florin împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Bihor pe care o desfiinţează în sensul că: descontopeşte pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 4 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi. (…) Contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului şi aplică pedeapsa cea mai grea de 1 an 8 luni închisoare la care adaugă un spor de 4 luni închisoare, pedeapsa rezultantă fiind de 2 ani închisoare”. Mai concret, după ce prima sentinţă spunea că Moţ este condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare, a doua sentinţă îl condamnă numai la doi ani de închisoare cu suspendare.
Altfel pentru DNA
În schimb, în ceea ce priveşte apelul înaintat de către DNA, acesta a fost respins în întregime, nefiind luat în calcul. Singura şansă a anchetatorilor a rămas acum Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde sentinţa Curţii de Apel Oradea poate fi atacată cu recurs în zilele care urmează. Însă recurs poate înainta şi fostul primar al Zărandului. Iar dacă ar fi să ne luăm după cum au evoluat lucrurile de când a fost prins în flagrant cu şpaga, Moţ ar putea scăpa cu dosarul curat.
A cerut bani mulţi
Florin Ion Moţ a fost prins în flagrant în timp ce a solicitat unui om de afaceri şi a primit de la acesta bani. 50.000 de euro ar fi cerut primarul şpăgar numai pentru a-şi face datoria şi pentru a elibera nişte certificate fiscale, lucru pe care trebuia să îl facă oricum. Însă omul de afaceri s-a prezentat la DNA, iar procurorii au organizat flagrantul. Cu toate acestea, deşi a fost prins cu banii în buzunar, judecătorii nu au găsit de cuviinţă să pedepsească luarea de mită cu închisoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!