ARAD. Noi modificări legislative au fost aplicate în ceea ce priveşte pedepsirea faptelor de evaziune fiscală. Practic, Fiscul a înăsprit sancţiunile şi speră să combată eficient această practică. Astfel, unele acţiuni care până acum erau sancţionate doar cu o amendă se vor sancţiona de acum înainte cu închisoarea.
„Unul dintre exemple face referire la documentele de evidenţă contabilă distruse. În cazul în care contribuabilul nu le va reface, din culăî sau cu intenţie, în termenul stabilit prin documentele de control, riscă să ajungă după gratii pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni şi 5 ani. Tot cu înshisoarea, dar de la un an la 6 ani, se va pedepsi şi refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu”, a explicat directorul executiv DGFP Arad, Marius Drăgănescu.
Contribuabilii mai trebuie să ştie că orice formă de împiedicare a organelor competente de a intra, în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri cu scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, nu se va mai sancţiona cu o amendă ci şi închisoare. Mai mult, obiceiul unor agenţi economici de a reşine la sursă diverse sume de bani pe care mai apoi cu intenţie nu îi varsă la bugetul de stat va duce la la dosar penal şi se va sancţiona cu închisoarea.
Evaziuni cu greutate
„Dacă prin fapte de evaziune fiscală s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani. În veche formă a legii limita se majora cu 2 ani. De asemenea, dacă prin fapte de evaziune fiscală s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 7 ani. În veche formă a legii limita se majora cu 3 ani”, mai aminteştle Drăgănescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!