Credincioși romano- catolici dar și ortodocși au venit din diferite locuri din țară dar și din străinătate să asiste la această slujbă absolut specială. Pelerini din Germania, Oradea, Timișoara erau deja acolo la orele 9.00 și ne-au declarat că „pentru prima oară asistă la o astfel de slujbă” și că sunt încântați de noua înfățișare a basilicii.
Evenimentul se bucură de prezența delegatului extraordinar al Suveranului Pontif, Arhiepiscopul Onorific de Köln Ioachim Meisner.
Maria Radna este unul din cele mai cunoscute și şi venerate locuri de pelerinaj ale credincioşilor catolici din vestul ţării. Recunoscut oficial de Biserică încă din 1750, locul găzduieşte străvechea mănăstire a Franciscanilor – „Sfânta Maria a Harurilor”. Tot aici se înalţă o maiestuoasă Basilică Papală. Mănăstirea franciscană Maria Radna poartă hramul Maicii Domnului, iar conform înscrisurilor, prima biserică a fost ridicată în 1520, dar lăcaşul a fost distrus de două ori, sub ocupaţia turcească şi de un incendiu. În biserică există o icoană a Maicii Domnului, care nu a fost distrusă de turci şi incendiu, motiv pentru care este considerată făcătoare de minuni.
Biserica actuală a fost sfinţită în 1767, iar in 1992 a fost declarată Basilica Papală Maica Harurilor.
Clădirile ansamblului, ajunse într-o stare avansată de deteriorare, au beneficiat în ultimii trei ani de un program de reabilitare în valoare de 47,14 milioane de lei, adică peste 10 milioane de euro, cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 30 de milioane de lei, provenind de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional. Diferenţa de bani a fost alocată de Guvernul României şi de beneficiar, adică Episcopia Romano-Catolică Timişoara.
Alte articole pe aceeași temă:
Intrare restricționată în Basilica Maria Radna. Circulație îngreunată în zonă
Cine sunt invitații speciali de la Maria Radna
Citiți principiile noastre de moderare aici!