Potrivit informaţiilor, contractul dintre depoul Arad şi Ecomet West SRL ar fi fost semnat în vara acestui an, având o valoare de aproximativ 25.000 de lei. Şi asta pentru că tranzacţia ar fi fost realizată prin negociere directă, fără licitaţie, aici sumele ce pot fi „manevrate” fiind mai mici. La fel s-a procedat şi în depourile din București, Timișoara, Brașov, Sibiu, Galați, Cluj, Iași, Suceava și Ploiești. „Cel care i-a determinat pe șefii depourilor să-și încalce atribuțiile de serviciu și să atribuie contractele ilegal, prin fraudarea procedurilor de achiziție, este Teodor Alexandru Gavriș, director în cadrul CFR Călători. El este suspectat și de faptul că a făcut demersuri pentru alocarea către subunitățile din teritoriu a fondurilor necesare achitării contractelor, deși cunoștea faptul că prețurile erau supraevaluate”, spun sursele. Ecomet West SRL, controlată de George Didilă, un apropiat al lui Titu Bojin, ar fi încheiat zeci de asemenea contracte cu depourile CFR, dar şi cu o mulţime de primării din judeţul Timiş. Primarii care nu plăteau facturile emise de firma incriminată ar fi fost contactaţi de Bojin care punea presiune pe ei pentru a achita banii. Mai mult, dacă primăriile nu aveau fonduri suficiente, Bojin debloca sumele necesare de la Consiliul Judeţean doar pentru ca banii să ajungă în conturile Ecomet West SRL.
UPDATE 1: Percheziţiile procurorilor DNA la Arad vizează depoul CFR Călători. Anchetatorii au descins şi la depourile din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Suceava şi Iaşi. 48 de percheziţii au avut loc în judeţele mai sus menţionate, dintre care 20 la instituții publice şi restul la sediile unor societăți comerciale și la locuinţele unor persoane suspectate în această cauză. Între timp, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, un consilier judeţean şi 17 primari din judeţul Timiş au fost ridicaţi şi duşi cu mandate de aducere la DNA structura centrală pentru audieri. În funcţie de informaţiile pe care le vom primi, vom reveni.
Direcția Națională Anticorupție a anunțat că efectuează, în această dimineață, percheziții domiciliare în 48 de locații din municipiul București și județele Timiș, Arad, Cluj, Brașov, Sibiu, Argeș, Prahova, Suceava, Galați, Iași și Constanța, din care 20 sunt instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.
Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2014. În judetul Timis, procurorii DNA au descins la Consiliul Judetean.
Reprezentantii DNA au precizat ca “raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.
Vom reveni cu amănunte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!