Vorbim aici despre localităţile Dorobanţi, Iratoşu, Macea, Curtici, Sântana, Şimand, Olari, Păuliş şi Şofronea, dar şi satele aparţinătoare. Mai mult, zona în care vor fi efectuate măsurători şi expertize se întinde, pe frontieră, până la Pecica. În încercarea de a transmite un mesaj către populaţie, toţi primarii din localităţile mai sus menţionate, în frunte cu directorul CAI Curtici, Dimitrie Muscă, au lăsat deoparte culoarea politică şi s-au luat braţ la braţ pentru a anunţa faptul că luptă împotriva exploatării gazelor de şist. „Nu vrem gaze de şist”, a fost mesajul pe care l-au transmis la unison toţi primarii. Mai mult, în susţinerea lor au venit şi preoţii din mai multe localităţi, dar şi un profesor universitar din Timişoara care a prezentat consecinţele la care vor trebui să facă faţă arădenii după ce „tăvălugul” gazelor de şist va trece peste terenurile vizate. Aproximativ 1.500 de persoane, un record în ceea ce priveşte o astfel de manifestare la Curtici, au luat parte la discuţii şi au plecat acasă convinşi că se vor opune total tentativei de explorare a terenurilor agricole. După discuţiile care au avut loc în Casa de Cultură a oraşului Curtici, participanții au pornit într-un marş de protest paşnic până în faţa din localitate.
Caută gaze de şist
Dimitrie Muscă a declarat că cei de la compania petrolieră au venit la el în birou și, în urma unor discuții, ar fi spus că Panfora caută, de fapt, gaze de șist, și nu gaze convenționale. “Nu mint, așa mi-au spus reprezentanții Panfora”, a declarat Muscă. Acesta spune că discuţiile ar fi avut loc în perspectiva în care reprezentanţii Panfora Oil & Gas ar fi venit să anunţe faptul că vor intra pe terenuri pentru a face explorări şi teste pentru a descoperi pungile de gaze de şist.
Compania neagă
Într-un comunicat remis exclusiv către site-ul aradon.ro, reprezentanţii Panfora Oil & Gas anunţă că nu au niciun interes pentru descoperirea gazelor de şist, dorind să caute şi, eventual, să exploateze numai gaze naturale şi ţiţei. „Referitor la afirmaţiile vehiculate privind operaţiunile Panfora Oil & Gas în perimetrul EX-6 Curtici, menţionăm faptul că Panfora Oil & Gas nu a planificat niciodată şi nici nu va desfăşura niciun fel de operaţiuni legate de gazele de şist în perimetrul EX-6 Curtici, după cum a anunţat în repetate rânduri, încă din vara anului trecut; Panfora Oil & Gas îşi reafirmă disponibilitatea de a semna angajamente legale care să ateste fără echivoc faptul că nu va face niciun fel de operaţiuni legate de gazele de şist în nicio localitate din perimetrul EX-6 Curtici. După cum am transmis încă din luna iulie 2013, Panfora Oil & Gas este pregătită să semneze aceste angajamente cu toate autorităţile locale şi cu toate părţile interesate. Compania reafirmă că nu a planificat niciun fel de operaţiune legată de gazele de şist în perimetrul EX-6 Curtici şi în niciuna dintre localităţile sau suprafeţele incluse în acest perimetru, fapt certificat de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale”, spun reprezentanţii companiei petroliere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!