Este de-a dreptul şocant la ce a putut să se preteze un poliţist din Arad! Avea propria-i gaşcă de hoţi care fura pentru el! Poliţistul doar specifica ce anume doreşte, iar hoţii furau la comanda lui. Fostul om al legii, care în perioada 2004-2012 a fost angajatul Poliţiei de Frontieră Arad, pentru ca mai apoi, în perioada aprilie-iulie 2012, să lucreze la DGIPI, în iulie transferându-se la Secţia II de Poliţie Micălaca unde era agent şef adjunct, dădea ordine hoţilor să-i fure jucării pentru copilul său, materiale de construcţii pentru casă, costum pentru nuntă, haină de piele îmblănită, pantofi şi… o imprimantă.
Judecătorii care l-au condamnat la închisoare pe poliţist au reţinut că „fiind ziua de naştere a fiicei inculpatului, acesta i-a solicitat numitului C.S.Ş. să sustragă mai multe jucării, printre care o păpuşă «Barbie», un căluţ «Tesi» şi un mini-laptop, pe care urma să le dea cadou fiicei sale”. Hoţii au urmat ordinele „tatălui hoţilor” fără să crâcnească. Şi asta pentru că, la rândul lor, beneficiau de informaţiile oferite de omul legii. Acesta le dădea informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, scopul fiind de a îngreuna urmărirea penală a acestora. Mai mult de atât, poliţistul a pus la dispoziţia hoţilor unul din autoturismele sale pentru… transportul bunurilor furate. Câteodată, poliţistul mergea cu hoţii la furat – pe post de şofer: el aştepta în maşină în timp ce „oamenii lui” furau pantofii sau hainele dorite de omul legii.
L-a dus la Praktiker să fure
Când a avut nevoie de obiecte pentru instalaţia de încălzire, poliţistul s-a dus la magazinul Praktiker cu unul dintre hoţii din gaşcă. Nu pentru a cumpăra lucrurile de care avea nevoie, ci de a-i arăta acestuia din urmă ce trebuie să fure pentru el. Hoţul a furat toate obiectele indicate de poliţist care îl aştepta în maşină, în parcarea magazinului. Bunurile furate au fost predate poliţistului care le-a încărcat în vehicul.
Cu altă ocazie, poliţistul le-a cerut hoţilor să-i fure un costum bărbătesc nr. 56 deoarece urma să participe la o nuntă. Omul legii i-a dus pe doi dintre hoţi cu maşina până la Ziridava, locul de unde aveau hoţii să fure costumul. Au reuşit să sustragă două costume, nu unul: mărimea 46 şi mărimea 48. Cum măsurile nu au fost bune poliţistului, acesta i-a condus pe hoţi la Atrium Mall, de unde aceştia au reuşit să fure un costum de culoare gri metalizat nr. 56. În aceeaşi zi (în care au fost sustrase costumele), poliţistul a comandat hoţilor să sustragă pentru el o servietă din piele, de la unul dintre magazinele din Atrium Mall, însă, cu toate că aceştia au încercat timp de două ore să fure bunul comandat, nu au reuşit întrucât „nu au avut condiţiile favorabile” în acest sens. De asemenea, în aceeaşi perioadă, agentul de poliţie le-a solicitat hoţilor să sustragă pentru el o pereche de pantofi nr. 43. Hoţii au furat din magazinul Leonardo o pereche de pantofi, având mărimea indicată, pe care au predat-o poliţistului.
Furau şi de la Oradea
În repetate rânduri, poliţistul le-a împrumutat hoţilor şi altor prieteni ai acestora unul dintre autoturismele proprietate personală, marca Dacia Papuc, de culoare albastră, pentru a se deplasa la locul comiterii infracţiunilor de furt şi pentru a transporta bunurile sustrase, iar de multe ori agentul de poliţie îi însoţea pe aceştia în calitate de şofer, în schimbul obţinerii unor foloase materiale – adică a primit parte din ce se fura. La un moment dat, poliţistul le-a împrumutat hoţilor maşina sa pentru o deplasare la Oradea. Hoţii au intrat în mall-ul Lotus, de unde au furat mai multe bunuri, printre care şi o geacă de piele îmblănită pe care au dat-o omului legii în schimbul ajutorului dat de acesta.
Denunţat de unul dintre ei
Într-un final, unul dintre hoţi s-a săturat şi a formulat un denunţ împotriva poliţistului. Atunci au intrat pe fir procurorii. Între timp, poliţistul a fost arestat preventiv, iar apoi a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Înainte de începerea cercetării judecătoreşti, omul legii a declarat că recunoaşte săvârşirea faptei reţinută în sarcina sa. Analizând starea de fapt reţinută, instanţa a constatat că fapta inculpatului de a primi diverse sume de bani ca să nu-şi îndeplinească corespunzător atribuţiile de serviciu, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită. Poliţistul a fost condamnat, în anul 2013, la 3 ani şi 6 luni de închisoare de Tribunalul Arad.
Au declarat apel
Atât poliţistul, cât şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad au declarat apel împotriva sentinţei. Agentul de poliţie şi-a motivat apelul arătând că „sentinţa penală apelată este nelegală deoarece se bazează pe un probatoriu nelegal administrat, fals precum şi prin inducerea în eroare a inculpatului (n.r. poliţistul T.V.) de către apărătorii aleşi care l-au determinat împreună cu procurorul de caz să recunoască săvârşirea faptelor cu promisiunea că va primi o pedeapsă cu suspendare şi va fi pus în libertate”. Curtea de Apel Timişoara a respins apelurile poliţistului şi procurorilor, menţinând sentinţa Tribunalului Arad.
Cum s-au întâlnit
Instanţa a arătat şi cum s-a cunoscut poliţistul cu hoţii. În 2011, unul dintre hoţi, C.S.Ş., i-a fost prezentat poliţistului de către fratele acestuia din urmă. Agentul i-a spus celui cu care tocmai făcuse cunoştinţă că este poliţist. Prin intermediul lui C.S.Ş., omul legii i-a cunoscut pe A.I., P.F., şi P.V. – persoane cu care C.S.Ş. a comis, de-a lungul timpului, mai multe infracţiuni. „Inculpatul, luând cunoştinţă, în virtutea calităţii sale profesionale, de informaţii cu privire la diverse acţiuni sau razii ale poliţiei în zona unor magazine în cadrul cărora persoanele mai sus menţionate comiteau infracţiuni de furt, acesta le furniza autorilor furturilor aceste informaţii, în schimbul obţinerii unor foloase materiale. Totodată, inculpatul luând la cunoştinţă în cadrul unei şedinţe de lucru despre faptul ca numitul A.I. este căutat de către organele de poliţie, fiind suspectat de săvârşirea unor infracţiuni de furt, ocazie cu care a şi fost prezentată fotografia acestuia, a comunicat aceste informaţii numitului A. I., în prezenta numiţilor P.F. şi C.S., spunându-i totodată acestuia că ar fi mai bine să plece din ţară o perioada de timp”, se arată în motivarea instanţei. Aceste informaţii nu au fost gratis, poliţistul solicitând pentru ele o… imprimantă. A.I. a furat ulterior o imprimantă dintr-o grădiniţă din Vladimirescu.
Instanţa a arătat că „în discuţiile telefonice purtate cu infractorii, aceştia i se adresau inculpatului cu apelativul <<domn director>> sau <<vameşul>>, fiind poreclit printre infractori ca fiind <<tata hoţilor>>”.
De asemenea, cei care furau pentru poliţist au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de furt, printre care şi cele descrise mai sus.
Citiți principiile noastre de moderare aici!