O grădină de legume în spatele casei, de 25 de arii. Şi câteva mirodenii devenite celebre în judeţ şi nu numai. Aceasta este avuţia soţilor Ciuban Ionel şi Doina. Aici e munca lor de cinci ani încoace şi aici îşi văd viitorul, nu doar al lor, ci al tuturor celor care au o grădină la ţară şi puţină pasiune pentru agricultură. Spun că succesul în acest domeniu stă în muncă. Câte zece ore pe zi, cel puţin, aşa cum fac ei zi de zi. Şi mai spun că dacă s-ar unii cu toţii, arădenii care au o grădină, cultivă legume şi care ar decide să -şi vândă surplusul în piaţă, aşa cum ar trebui să se întâmple de obicei, altfel ar arăta agricultura arădeană, dar şi micul dejun, prânzul şi cina locuitorilor din judeţ. Ai ştii ce mănânci. Iar ţăranul ar supravieţui decent. Ar fi un viitor şi pentru ei, nu doar pentru cei care aduc legumele de prin Turcia şi de prin Obor şi le vând aici drept produse din grădină.
„Am decis acum cinci ani că a venit momentul să facem ceva, unde să nu depindem de alţii, şi ne-am apucat să cultivăm grădina. Am citit, am întrebat, am învăţat şi am muncit. Multă muncă a fost. Toţi ne-au spus că ne trebuie minimum trei ani ca să putem trăi din ce cultivăm. Am învăţat pe propria piele că pentru a deveni profesionist aici îţi trebuie mai mult decât trei ani. Noi suntem în al cincilea an şi de abia acum putem spune că suntem pe plus. Mirodeniile ne-au salvat. Pe ele ne vom axa şi pe viitor. În toţi aceşti ani am învăţat că agricultura se face cu bani, că ideal ar fi să ai bani când porneşti la drum. Noi am avut doar ideea de a cultiva grădina, cu pasiune şi dragoste şi de a vinde tot ce e surplus pentru noi. Nu sunt produse bio, eco. Nu, e o agricultură normală. Sunt legume şi mirodenii din grădină. Aşa trebuie privite şi aşa le prezentăm şi noi la piaţă”, ne spune Doina Ciuban.
Biletele care te cuceresc
De ce ne-am oprit asupra poveştii unei grădini de la Păuliş? Pentru că soţii Ciuban sunt de anul trecut singurii care aduc mirodenii verzi pe piaţă şi cei căutaţi la Păuliş şi în pieţe pentru salvie, rosmarin, busuioc, coriandru, echinaceea, oregano…. pentru celebrele lor mirodenii. În plus, sunt cei care vând „verdele” la piaţa din Mioriţa. Şi când nu mai sunt verzi miordeniile, le macină şi le vând la borcan. Sunt cei pe care îi vezi în piaţă şi le vezi dragostea pentru produsele care le vând. Acestea nu stau niciodată direct pe masa din beton, ci pe feţe de masă, sunt toate etichetate, au data la care au fost culese. Scrie pe etichetă, de mână, cine sunt, de unde sunt produsele, cât de proaspete sunt şi preţul lor. Există şi numărul de telefon al soţilor din grădina cărora vin legumele şi mirodeniile, în caz că ai nemulţumiri ca şi cumpărător sau, desigur, dacă mai vrei din produsele lor.
Despre cum ar fi dacă ar fi uniţi
„E greu să câştigi încrederea clientului după ce a fost minţit ani la rând legat de legumele pe care le cumpără. Noi încercăm să facem asta spunându-le adevărul. De pildă că seminţele sunt hibrid, că încercăm că găsim gustul de altădată, că stropim culturile, că totul e din grădina noastră, că totul e organic. Că nu vom avea pe masă decât produse de sezon. Că facem ce făcea bunica pe vremuri. Încercăm lucruri care existau înainte şi au dispărut. Eu le propun celor ca şi noi, pentru că suntem mulţi şi am putea fi şi mai mulţi, să ne unim. Cumpărătorii aşteaptă astfel de produse. Să nu ne mai lăsăm dărâmaţi de afirmaţii că nu merită să cultivi pământul, că vin cei de la Obor cu preţuri mai mici şi tu vei muri cu produsele tale şi cu munca ta fără oprire. Suntem atâţia de la ţară care am putea să ne vindem surplusul. Piaţă este. Cumpărători sunt. Nu trebuie decât să ţinem noi aproape şi să ne împărtăşim secretele, să spunem prin ce am trecut şi cum am ajuns unde suntem”, şi-a spus visul Doina Ciuban.
Citiți principiile noastre de moderare aici!