Este incredibil ce se întâmplă, zilele acestea, la Arad! Prefectura Judeţului Arad (reprezentant al Guvernului în teritoriu) dă în judecată Primăria Municipiului Arad, solicitând ca Palatului Administrativ – în care cele două instituţii îşi desfăşoară activitatea – să treacă în proprietatea Statului, iar Prefectura să aibă dreptul de administrare asupra imobilului. Pe scurt, Prefectura vrea să devină stăpână în Palat. Asta în ciuda faptului că există o hotărâre de guvern – nr.976 din 5 septembrie 2002 – care spune, negru pe alb, cât se poate de clar că Municipiul Arad este proprietarului clădirii.
De altfel, clădirea Palatului Administrativ a fost proiectată şi construită cu destinaţie precisă: Primărie. Clădirea s-a ridicat între anii 1872-1875 de către comunitatea locală, pe banii contribuabililor arădeni. Doar comuniştii s-au făcut stăpâni peste clădire, prin metodele specifice acelei perioade.
„Prin Decretul-Lege nr.30/1990 privind trecerea în proprietatea statului a patrimoniului fostului Partid Comunist Român a fost consfinţit regimul juridic al palatelor administrative, respectiv apartenenţa acestora la proprietatea publică a statului, cum este cazul imobilului «Palat Administrativ» situat în Municipiul Arad, Bulevardul Revoluţiei nr.75” – arată Prefectura în motivarea cererii de chemare în judecată a Primăriei. Se scapă însă din vedere că imobilul „Palat administrativ” a existat înainte de a fi parte a patrimoniului fostului PCR… A existat şi a aparţinut Municipiului Arad şi arădenilor. A fost, dintotdeauna, simbolul major al Aradului şi al arădenilor.
În cererea de chemare în judecată a Primăriei, Prefectura solicită în mod explicit instanţei să constate „existenţa dreptului de proprietate publică al Statului Român şi a dreptului de administrare al reclamantei (Prefecturii-n.r.) asupra imobilului «Palat Administrativ»”.
Opiniile (diferite ale) prefectului
Prefectul Florentina Horgea detaliază: „Intenția noastră, a Instituției Prefectului – Județul Arad, este aceea de a clarifica situația dublei înregistrări a imobilului în care atât noi, cât și Primăria Municipiului Arad ne desfășurăm activitatea, aceasta fiind singura cale prin care proprietatea Palatului Administrativ se poate reglementa. La ora actuală, imobilul este proprietatea statului român în baza Decretului-Lege nr. 30 din 1990, iar Municipiul Arad este proprietarul aceluiași imobil în baza H.G. nr. 976 din 2002, privind atestarea domeniului public al Județului și al Municipiului Arad” – susţine Florentina Horgea.
În motivarea cererii de chemare în judecată – sub semnătura aceleiaşi Florentina Horgea – se încearcă, însă, demontarea apartenenţei Palatului Administrativ la proprietatea municipiului Arad: „Cum imobilul «Palat Administrativ» constituie proprietatea publică a Statului Român, în baza Decretului-Lege 30/1990 şi a dispoziţiilor art.3 alin.2 din Legea 213/1998 în forma sa de bază anterioară republicării acestui act normativ, fiind declarat «bun proprietate publică de interes naţional», în temeiul HG 706/1994, considerăm că în mod nelegal pârâtul Municipiul Arad a atestat prin HG 976/2002 apartenenţa acestui imobil la domeniul său public”.
Să nu mai punem la socoteală faptul că în urmă cu doi ani, aceeaşi Florentina Horgea – la acea vreme subprefect – era de acord că Municipiul Arad e proprietarul Palatului Administrativ. În adresa 2670/22.03.2016, semnată de actualul prefect, se arată: „…relativ la situaţia juridică a Palatului Administrativ situat în Arad, Bulevardul Revoluţiei nr.75, luând în considerare dubla evidenţă a imobilului enunţat, constituind proprietatea tabulară a municipiului Arad, iar pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice figurează ca aparţinând domeniului public al Statului Român, vă învederăm că suntem de acord cu punctul de vedere exprimat de Primăria Municipiului Arad (…) în sensul radierii imobilului din domeniul public al statului…”.
Viceprimarii, despre Palat
Primăria a organizat, luni, o conferinţă de presă în care primarul şi viceprimarii Aradului şi-au exprimat revolta şi îngrijorarea faţă de situaţia în care i-a pus Prefectura.
„Consider că noi, cei care reprezentăm cetăţenii, trebuie să ţinem la bunurile municipiului Arad, pentru că proprietăţile municipiului sunt ale arădenilor. Nu este normal ca o clădire construită pe banii arădenilor să fie naţionalizată în 2018, după 30 de ani de la Revoluţie. De aceea am ieşit în 89 în faţa acestei clădiri, să dispară Partidul Comunist şi să se instaureze democraţia. Democraţia locală este bazată pe autoritatea locală, respectiv pe Consiliul Local şi Primărie. Această clădire s-a construit cu acest scop, şi asta trebuie să înţeleagă şi Prefectura care, la rândul ei, a avut o altă clădire. Cred că ar fi normal ca fiecare instituţie să funcţioneze în clădirea care a fost construită pentru această destinaţie” – opinează viceprimarul Levente Bognar care, în perioada 1996-2000, a deţinut şi funcţia de subprefect.
Celălalt viceprimar al Aradului, Călin Bibarţ, fost prefect între anii 2009-2012, subliniază: „Cred că e una din puţinele prefecturi din România care nu recunoaşte o hotărâre de guvern dată în baza unei legi. Şi mai ştiu că oricine care nu doreşte să recunoască o hotărâre de guvern sau un act administrativ se duce în Contencios Administrativ şi atacă acel act. Nu încerci să iei proprietatea cuiva dându-l în judecată pe proprietar. Dacă doamna prefect şi specialiştii dânsei nu recunosc o hotărâre de guvern, să meargă la guvern. Nici într-un caz să nu încerce să ia un bun al arădenilor!” – recomandă viceprimarul Călin Bibarţ.
Primarul se declară şocat
„Suntem surprinşi de decizia guvernului de a ne târî în instanţă cu intenţia de a transfera Primăria Municipiului Arad în domeniul public de interes naţional. Pentru noi este un şoc! Această instituţie datează de zeci şi zeci de ani şi întotdeauna a fost considerată de cetăţeni simbolul numărul 1 al oraşului. Să vii să doreşti astăzi naţionalizarea acestei clădiri e o decizie şocantă care arată modul în care se guvernează astăzi la Bucureşti. Mai mult de atât, în anul 2016, aceeaşi doamnă – actual prefect, atunci subprefect – avea un alt punct de vedere, acelaşi cu punctul de vedere al Primăriei: această clădire este realizată din banii publici locali din 1874. A trecut prin ciclul comunist când aici s-a mutat Partidul Comunist. Dar istoria clădirii pleacă pentru doamna prefect din sistemul comunist şi consideră că Prefectura trebuie să fie urmaşa Partidului Comunist, din punct de vedere al patrimoniului. Pare, astăzi, prin modul de lucru, că Prefectura este urmaşa Partidului Comunist. Dar noi, în Arad, ştim că acest simbol al Aradului trebuie apărat. Voi informa mâine (marţi-n.r.) Consiliul Local şi vom informa pe toţi cetăţenii municipiului Arad de dorinţa guvernului de a prelua clădirea Primăriei în domeniul public al statului. Asta înseamnă că noi vom sta cel mult în chirie aici, dacă nu trebuie să fim şi mutaţi pentru că simbolul numărul 1 al Aradului trebuie să aparţină de Bucureşti. Mai mult de atât, Kilometrul Zero o să trebuiască să se mute din această zonă. Eu cred că aceste acţiuni sunt legate de ceea ce au făcut până acum pesediştii: ne-au luat 16 milioane de euro din bugetul local pe 2018, au oprit toate investiţiile guvernului în Arad iar acum, în final, vor să ne ia şi Primăria, să aparţină de Guvern” – conchide primarul Gheorghe Falcă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!