Premierul a declarat la ieșire că este suspect în acest dosar. Numele lui Victor Ponta apare în dosarul lui Șova, după ce premierul României a devenit unul dintre cei patru parteneri seniori ai casei de avocatură Şova şi Asociaţii în septembrie 2007. Victor Ponta a obţinut de la firma de avocatură, între septembrie 2007 şi decembrie 2008, 181 de mii de lei.
Procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni)
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată
– spălarea banilor
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională.
La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Șova și Asociații, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”, se arată în comunicat.
În luna martie, în contextul anchetării cumnatului său, Victor Ponta a declarat că va demisiona din funcția de prim-ministru dacă va fi urmărit penal.
„Dacă se face un dosar în care faţă de mine se începe urmărirea penală, nu am cum să rămân în funcţia de prim-ministru, să stau în fiecare dimineaţă să dau explicaţii cum e cu dosarul. Dar eu sper că, în 2015, nu se schimbă guvernele cu mijloace judiciare. Cred acest lucru, că nu se va întâmpla”, spunea atunci Ponta.
UPDATE. DNA a cerut Camerei Deputaților aviz pentru urmărirea penală a lui Victor Ponta pentru conflict de interese.
Potrivit procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, Victor Ponta, în calitate de premier al României, l-a numit pe Dan Șova în funcția de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în august 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în decembrie 2012, în funcția de ministru interimar al Transporturilor, în februarie 2014, și ministru al Transporturilor în martie 2014. Asta deși Victor Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Dan Şova, care au constat în sume de bani, în total aproximativ 250.000 lei, şi dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism, notează Mediafax.
„Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei şi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA „Şova şi Asociaţii” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei”, spun reprezentanții DNA.
Astfel, procurorul şef al DNA a început procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă Victor Ponta, care este deputat şi care în perioada în care se presupune că a săvârşit infracţiunile de conflict de interese a îndeplinit funcţia de prim-ministru.
UPDATE1. Kovesi: Citarea lui Ponta la DNA s-a făcut cu mai multe zile în urmă, fără legătură cu moțiunea. Ponta: Informația prezentată de Kovesi este neadevărată.
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, că începerea urmăririi penale împotriva premierului nu are legătură cu depunerea moțiunii de cenzură și că acesta a fost citat să se prezinte la DNA în urmă cu mai multe zile.
Ea a fost întrebată vineri de ziariști de ce urmărirea penală împotriva premierului a fost începută acum, în condițiile în care dosarul a fost deschis din 2012.
”Anumite informaţii, indicii şi probe au fost obţinute după administrarea unor mijloace probatorii, la sfârşitul lunii aprilie, cu privire la anumite infracţiuni care au fost reţinute şi de care este suspectat premierul în acest moment. S-a început urmărirea penală in rem, la începutul lunii mai. Deci este o perioadă foarte scurtă de timp de la momentul în care s-au obţinut anumite informaţii şi până la emiterea ordonanţei de efectuare în continuare a urmăririi penale”, le-a răspuns procurorul-șef al DNA ziariștilor, transmite Mediafax.
Jurnaliștii au întrebat-o pe aceasta și dacă este o coincidență faptul că premierul a fost chemat la DNA exact în ziua în care PNL a depus la Parlament o moțiune de cenzură, Kovesi a replicat că procurorii nu verifică evenimentele din spațiul public.
”Procurorii îşi văd de treabă. Avem 7.000 de dosare în lucru în care sunt angrenaţi doar 86 de procurori. Noi nu verificăm ce se întâmplă în spaţiul public. Noi administrăm probele în funcţie de zilele şi orele în care trebuie să administrăm aceste probe. Citarea s-a făcut în mod legal, cu mai multe zile în urmă, nu are niciun fel de legătură cu depunerea sau nu a vreunei moţiuni, deci este o coincidenţă. Pur şi simplu procurorii îşi fac treaba”, a adăugat Kovesi, potrivit aceleiași surse.
Declarațiile acesteia sunt însă contrazise de cele ale premierului Victor Ponta, care afirmă că a fost citat joi după-amiază să se prezinte la DNA.
“Precizez că am fost citat telefonic la sediul Guvernului de Procurorul Jean Uncheselu ieri după amiaza la ora 16.15! ( sunt convins că exista procesul verbal în acest sens şi înregistrarea telefonică). Regret că informaţia prezentată public de dna Procuror Şef Kovesi este neadevărată!”, a transmis premierul prin intermediul paginii sale de Facebook.
Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Ponta a fost depusă în Parlament de către PNL. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a anunțat că
Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului urmează să fie convocate, luni, la ora 13.00, pentru a stabili procedura în cazul moţiunii de cenzură depuse de PNL.
Moțiunea de cenzură intitulată “Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!” a fost semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi 2 de la grupul-democrat, restul fiind deputaţi şi senatori PNL.
[poll id=”136″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!