Pe parcursul a două zile, vicepreşedintele Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, Claudia Boghicevici, a analizat, împreună cu Diana Spiridon – inspector superior de specialitate – Raportul de activitate al AJPS Arad pe trimestrul I al acestui an. Ca şi alte instituţii pe care deputatul arădean le-a monitorizat pe parcursul perioadei de concediu, AJPS (structură deconcentrată în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale) funcţionează în cadrul Ministerului Muncii, fiind unul dintre factorii care trebuie să aplice noile reglementări legale în domeniu.
„Nu este un secret faptul că prin noul Cod de asistenţă socială se va realiza o restructurare a acestor prestaţii, în aşa fel încât de ele să beneficieze cei cu adevărat îndreptăţiţi. În acest sens, este nevoie de rigurozitate maximă, pentru că nu ne mai putem permite ca bugetul statului să fie mereu grevat de nesustenabilitatea bugetelor speciale. Câţiva paşi importanţi spre raţionalizarea prestaţiilor sociale au fost făcuţi, prin intermediul Codului Muncii şi este imperios necesar ca prevederile acestuia să fie respectate”, spune Claudia Boghicevici.
Beneficiari mai puţini
„Conform statisticilor elaborate de ANPS, la nivel naţional beneficiarii de prestaţii sociale reprezentau 39.26 % din totalul numărului de locuitori în trimestrul I al anului 2010, iar în trimestrul I al anului 2011 numărul acestora a scăzut, reprezentând doar 33,67 % din populaţia ţării. În judeţul Arad, numărul de beneficiari de prestaţii sociale reprezentau în semestrul I 2010 40.56 % din numarul total de 455952 de locuitori ai judeţului iar in semestrul I 2011 s-a ajuns la aproximativ 30.92 % . Iată, de unde în 2010 eram peste medie, acum suntem substanţial sub ea, ceea ce denotă preocupare şi seriozitate”, spune deputatul, care a explicat că scăderea numărului de beneficiari s-a datorat unor modificari şi abrogări de acte normative privind prestaţiile de ajutor social, ajutor de încălzire şi alocaţie pentru susţinerea familiei, dar şi unei mai exacte monitorizări a beneficiarilor.
Un plus de motivare
„Au fost aduse modificări legislative, în sensul acordării anumitor ajutoare de la bugetul de stat doar familiilor aflate în dificultate.De exemplu, cuantumurile lunare ale alocaţiei pentru susţinerea familiei sunt diferite, în funcţie de tipul de familie (monoparentală sau formată din ambii părinţi), numărul de copii şi veniturile nete medii lunare ale familiei. Alocaţia, însă, se diminuează în situaţia în care copilul sau copiii înregistrează absenţe şcolare nemotivate în cursul anului.Aşa cum am mai spus, prestaţiile sociale nu trebuie să se rezume la acordarea de ajutoare, ci să ducă la o mai corectă aşezare a raporturilor stat-familie sau stat-individ. Cum este cazul de mai sus, sau cel al ajutorului social, pentru care beneficiarii trebuie să presteze lucrări în folosul comunităţii. Legislaţia vine în sprijinul beneficiarilor de ajutor social, dându-le dreptul la asigurare socială de sănătate cu plata contribuţiei din alte surse, dar, în acelaşi timp, statul îşi rezervă dreptul de a le reţine din ajutorul social suma necesară pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor pe care le au în proprietate”, precizează Claudia Boghicevici.
Activităţi specifice
Printre activităţile instituţuei, deputatul arădean le-a urmărit pe cele privind incluziunea socială, prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, scop în care AJPS a menţinut colaborarea cu reprezentanţii celor 78 de primării din judeţ, cu responsabilităţi în domeniul prevenirii şi combaterii marginalizării sociale, în vederea coordonării politicilor de prevenire şi combatere a marginalizării sociale; susţinerea financiară a programelor ONG-urilor care beneficiază de subvenţii de la bugetul de stat.
„De menţionat este activitatea comisiilor organizate în cadrul AJPS Arad, care se ocupă, printre altele, cu autorizarea furnizorilor de formare profesională, ceea ce presupune desemnarea specialiştilor pentru evaluarea dosarelor depuse, în vederea autorizării;desemnarea comisiilor de examinare la cursurile de formare profesională organizate de furnizori autorizaţi; acordarea de avize furnizorilor care au dorit să desfăşoare cursuri de formare profesională în alt judeţ decât cel de autorizare; completarea listei cu specialişti pe domenii ocupaţionale. Deasemenea, în paleta activităţilor se numără acreditarea furnizorilor de servicii sociale, autorizarea agenţilor de muncă temporară, egalitatea de şanse , dar şi aplicarea prevederilor Decretului Lege privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri”, a exemplificat Claudia Boghicevici.
Vin „spaniolii”
Ca o notă specială, spune deputatul, au fost soluţionate în termen legal toate solicitările legate de drepturile la prestaţii sociale ale familiilor lucrătorilor migranţi în comunitatea europeană. La ora actuală, spune Claudia Boghicevici, cei mai mulţi arădeni care revin acasă sunt din Spania, iar plecările de top sunt cele spre Germania, Austria şi Belgia.
„Plata prestaţiilor sociale nu trebuie să devină o povară pentru angajaţi” (Claudia Boghicevici)
Citiți principiile noastre de moderare aici!