„Transmit public directorului adjunct de la TOP, moral, să-şi dea demisia”. Cuvintele aparţin primarului Aradului, Gheorghe Falcă, şi au fost făcute publice în şedinţa Consiliului Local Municipal de marţi dimineaţa. Subiectul – prezentat în ziarul nostru ieri – care face referire la scrisoarea deschisă adresată de Daniela Săbău consilierilor locali, în care acuză pierderile financiare cauzate de gestionarea proastă a taxelor colectate în pieţe – a fost deschis în CLM la punctul „Diverse”, de către Ionel Ciupe.
Alesul liberal a cerut, în baza scrisorii, un audit financiar. Nu înainte de a aştepta secunde bune o părere de la Putere, care nu a mai venit. Cum reprezentanţii Primăriei şi ai Puterii din CLM nu au vrut să audă de nici un audit (în condiţiile în care susţineau că acesta a fost deja făcut) şi nici de problemele asupra cărora Daniela Sabău trăgea un semnal de alarmă, susţinând în frunte cu primarul că nu au primit scrisoarea, Cristea a precizat că se simte obligat să intervină pe subiect.
Cristea a precizat faptul că, în viziunea sa, cel mai mare neajuns a fost creat de faptul că scrisoarea deschisă adresată de Sabău Primăriei şi aleşilor nu s-a regăsit în mapa de şedinţă. Lilioara Stepănescu a motivat absenţa acestui gest prin faptul că actul nu a fost primit la Primărie sau că e pe traseu, deşi Cristea era pregătit pentru acest răspuns cu un număr de înregistrare al actului.
Fără taxă forfetară
Că la TOP ar putea exista probleme financiare create de o decizie managerială proastă nu a părut să intereseze pe vreun alt ales din cei 22 prezenţi, deşi societatea se află în subordinea CLM.
Aleşii Puterii îşi pot justifica, cât de cât, dezinteresul şi siguranţa că totul e de fapt bine în ograda pieţelor, prin faptul că primarul a luat apărarea deciziilor criticate de directorul adjunct.
„Înainte exista taxă de închiriere şi o taxă forfetară, cu foarte mulţi încasatori. Consiliul de administraţie a luat decizia să existe doar un abonament. Dacă doamna are probleme ori să şi le rezolve în interior (în AGA sau CA), ori să-şi dea demisia. Dacă în interior nu a făcut aceste demersuri, este clar că decizia AGA a fost corectă. Transmit public doamnei director adjunct, moral, să-şi dea demisia”, a precizat Falcă, care a considerat că Daniela Sabău nu a respectat paşii legali în astfel de situaţii.
Alte reduceri la TOP
Primarul nu s-a oprit numai la a-i cere demisia directorului adjunct, ci a sugerat, în public, în şedinţa CLM, celor de la AGA societăţii să mai reducă personalul de la TOP şi să prezinte o nouă organigramă pentru că nu ar fi nevoie, de pildă, de director economic şi de contabil şef.
În timp ce reprezentanţii Primăriei s-au arătat de acord cu cele ce se întâmplă acum la TOP, iar aleşii Puterii nu au avut nimic de adăugat pe temă, Opoziţia, prin aceeaşi voce a lui Claudiu Cristea, a criticat şi modul în care aleşii au fost scoşi de la luarea deciziilor privind, de pildă, numirile de directori în cadrul societăţilor din subordine. În acest caz executivul a combătut cu o lege care stabileşte procedurile clare în vigoare.
Cât despre acţiunile TOP, nimeni nu se oboseşte să le facă publice căci, de ceva vreme, mai marii societăţilor din subordinea CLM au decis că silentio stampa e soluţia cea mai bună de a trece neobservaţi.
Fără directori la şedinţă
În trecut, la şedinţele ordinare, directorii din subordinea CLM erau prezenţi pentru a lua cuvântul în cazul în care li se cereau lămuiri. Dacă practica ar fi fost păstrată până în prezent, la rigoare, directorul plin de la TOP ar fi putut să ia apărarea societăţii, dar aşa…
adriana.barbu@informmedia.ro
TOP continua investitiile in piete
Citiți principiile noastre de moderare aici!