TIMIŞOARA. Floriţă Boloş plăteşte scump sentinţele date pe bandă rulantă contra unor sume de bani. În pragul sărbătorilor de iarnă magistraţii Curţii de Apel Timişoara au dat sentinţa în dosarul în care judecătoarea Floriţă Boloş, de la Judecătoria Ineu, a fost judecată pentru luare de mită în formă continuată. Iar sentinţa, pe cât este de justă, pe atât de greu îi pică magistratului ineuan: patru ani de închisoare cu executare. Luni, în jurul amiezii, cu o zi înaintea Ajunului Crăciunului, judecătoarea şpăgară a aflat că îşi va petrece sărbătorile în spatele gratiilor. Cel puţin în acest an. Şi asta pentru că sentinţa Curţii de Apel Timişoara poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Iar magistraţii de aici ar putea suspenda decizia magistraţilor de pe Bega. Însă, până atunci, Boloş rămâne cu condamnarea la patru ani de închisoare cu executare. Mai mult, judecătorii Curţii de Apel au mai luat o decizie revoluţionară în cazul şpăgarei de la Ineu: toate sentinţele care au fost emise contra unor sume de bani vor fi anulate. Practic, vorbim aici, din păcate, numai despre sentinţe emise în favoarea anchetatorilor sub acoperire care i-au oferit şpagă lui Boloş. Spunem din păcate deoarece, cu o probabilitate foarte mare, există multe alte sentinţe emise contra unor sume de bani şi împotriva legii. Printre multitudinea de procese judecate de Boloş se numără inclusiv un dosar ajuns celebru la nivel naţional, respectiv retrocedarea satului Nadăş. Judecătoarea şpăgară din Ineu a judecat în acest dosar o cerere de revizuire a sentinţei din 2006, sentinţă ce se referă la retrocedarea extravilanului, cerere ce a fost respinsă de Boloş.
De două ori
Însă nu aceasta a fost speţa pentru care a fost judecată Boloş, ci o sentinţă emisă de ea contra unei sume de bani. Vorbim, mai precis, de 12.000 de lei. Într-un dosar instrumentat de DNA Timişoara, anchetatori sub acoperire au apelat la judecătoarea şpăgară pentru a obţine decizii judecătoreşti favorabile într-un caz de prestaţie tabulară. Folosindu-se de influenţa ei în Judecătoria Ineu, precum şi de faptul că descifrase sistemul ECRIS, cel care stabileşte (teoretic, aleatoriu) care dosare ajung la judecători, Boloş a reuşit să îşi transfere dosarele investigatorilor la ea. De aici totul a fost simplu: falsuri, înscrisuri ireale, semnături în alb, multe alte tertipuri de influenţare a cauzei, precum şi o sentinţă emisă fără nicio bază temeinică, fără plata taxelor de timbru (banii au fost încasaţi, dar au intrat direct în buzunarul judecătoarei şpăgare). Mai mult, cu un tupeu inimaginabil, a cerut anumite sume ca şi onorariu pentru consultanţa juridică pe care au oferit-o anchetatorilor într-un caz judecat chiar de ea. Însă toate acestea i s-au spart în cap. Şi asta pentru că, nesătulă fiind de şpaga luată în prima parte a filajului, a intrat într-o nouă „combinaţie”. Iar de această dată suma a fost mult mai mare: 5.500 de euro. Floriţă Boloş s-a întâlnit cu investigatorii sub acoperire la restaurantul unui hotel renumit din Arad, a stabilit datele dosarului, şi-a luat banii şi a plecat. Contra sumei primite, şpagara trebuia să emită o sentinţă favorabilă. Însă nu a stat foarte mult timp cu banii în buzunar. Şi asta pentru că procurorii DNA au aşteptat-o la ieşirea din hotel, au înştiinţat-o asupra faptului că i-a fost organizat un flagrant, după care au ridicat-o şi au dus-o în arest.
După gratii
Judecătoarea Floriţă Boloş a fost arestată preventiv de către magistraţii Curţii de Apel Timişoara încă din luna iunie, de când i-a fost organizat flagrantul. De atunci, judecătorii au menţinut-o în arest pe întreaga durată a procesului, considerând că eliberarea ei ar putea influenţa martorii din proces.
CITESTE SI:
Fara temei pentru arestul Floritai Bolos
Citiți principiile noastre de moderare aici!