ARAD. La Neumarkt există un cimitir în care au fost înmormântaţi peste 5.000 de soldaţi din ţările estice, căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. În urmă cu 13 ani, Primăria acestui oraş german a iniţiat un proiect, „Valoarea trăieşte şi prin vreme ”, gândit ca o transpunere a istoriei prin muzică. Ideea a fost ca, prin muzică, să combată atrocităţile războaielor, să arate că poate fi şi o altfel de înţelegere între popoare. Proiectul este așadar o modalitate de a respecta o filă a vieţii europene prin arta sunetelor, dar şi prin apropierea tinerilor de o valoare ce trebuie ştiută şi păstrată: respectul faţă de istorie prin respectul faţă de fiecare naţiune.
Dorinţa organizatorilor şi a celor ce au intrat în acest proiect se orientează spre viitor şi întelegere, prin sprijin pe valenţele acestui limbaj comun al omenirii care este muzica.
Cadenţa întâlnirilor anuale ale orchestrei presupune întâlniri din doi în doi ani în Germania, iar în ceilalţi ani traseul este itinerant, pe rând la toţi participanţii.
„Proiectul acesta este o ocazie de a onora memoria victimelor celui de-al doilea război mondial. Considerăm că nu există o modalitate mai potrivită de comemorare decât aceea a unei orchestre interculturale, care să unească prin vibrațiile ei benefice națiunile. Tineri muzicieni (instrumentişti) din cele 10 ţări formează anual o orchestă internaţională care, după o săptămână de repetiţii, susţine un concert în ţara organizatoare – ne-a spus prof. Dorina Trandafir, directorul Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” Arad. Noi găzduim acum a doua oară, după 10 ani, acest proiect şi avem oaspeţi din Germania, Polonia, Austria, Cehia, Ungaria, Slovenia, Rusia, Serbia şi Croaţia”.
„Orchestra internaţională a tineretului – a completat prof. Marinela Tudoran, director adjunct la Liceul de Artă «Sabin Drăgoi» este formată din 45 de instrumentişti de peste hotare şi 16 elevi ai liceului nostru. Ei au pregătit un «Medalion Beethoven» sub bagheta profesorului Dan Boar şi tot de la noi este şi solistul, Ştefan Şimonca Opriţa, elev în clasa a VII-a”.
Concertul Orchestrei internaţionale de tineret va avea loc mâine seară, de la ora 19, în sala Palatului Cultural.
Serile naţiunilor
Din punct de vedere muzical, importanța întâlnirii este majoră. Se alege un repertoriu ce este finalizat în concertul final, iar fiecare naţiune are la dispoziţie o seară în care poate să prezinte specificul muzical, pe care îl aduce în faţa prietenilor prezenţi în orchestra internaţională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!