Arad. E vremea lui Gheorghe Falcă în CLM. E vremea discursurilor sale de mulţumire, de detaliere a investiţiilor aprobate de aleşi, de trecere în revistă a ultimelor fapte, de urechere pentru voturile negative date de Opoziţie… E greu să-i mai faci faţă edilului pe probleme administrative, în condiţiile în care acesta se confruntă cu ele de 12 ani şi pare să conducă Consiliul de-o viaţă. Un fapt dovedit încă o dată, marţi, în şedinţa ordinară CLM a lunii septembrie, când singurii săi combatanţi au fost Marin Lupaş şi Lia Ardelean, consilieri ai Opoziţiei care au încercat, nu cu mare succes (dar de lăudat tentativa), să ţină piept edilului în chestiuni răsdiscutate.
În faţa unui auditoriu demn de cucerit, nemulţumiţii din Colonia Aradul Nou, Gheorghe Falcă a mai prezentat o dată cum s-a ajuns ca aceste străzi să nu fie asfaltate, dar a şi luat pe loc decizia: se vor trimite scrisori tuturor locuitorilor zonei în care le va fi explicat cine e de vină pentru starea drumurilor şi ce e de făcut. Intervenţia lui Marin Lupaş, care i-a cerut edilului să spună dacă a avut posibilitatea să facă această lucrare în mandatele sale anterioare şi, dacă da, de ce nu a trecut la fapte, i-a oferit lui Falcă doar prilejul de a indica inginereşte care au fost paşii de făcut în timp şi de ce nu ridici mai întâi acoperişul la o casă. Totul condimentat cu ironiile pe care consilierul Lupaş trebuie să le suporte mai de fiecare dată.
Tot de urecheli a avut parte Marin Lupaş şi când a intervenit în problema chiriei Şcolii Gimnaziale Mihai Eminescu (votată de aleşi acum la 2.500 de euro, de la 4.000 de anul trecut şi de la 9.000 euro în trecutul mai îndepărat). Lupaş a fost criticat de primar pentru că nu ştie nici măcar cui aparţine clădirea (Lupaş avusese un lapsus în momentul prezentării proprietarului de la care în viziunea sa ar trebui cumpărat imobilul), iar ulterior pentru faptul că, împreună cu Lia Ardelean, s-au abţinut de la votul prin care se făcea reducere la chiria plătită de Primărie. Replicile celor doi aleşi din Opoziţie au fost mereu însoţite de replicile primarului, ultimul cuvânt aparţinându-i mereu edilului, ca un verdict.
Nu au lipsit acuzele de genul cine e împotriva arădenilor şi cine nu, dar vocile nu au fost ridicate, iar atacurile nu au fost, ca în trecut, sub centură… deviate spre zona strict politică.
Cu unanimităţi
În afara celor două subiecte prezentate pe scurt mai sus, Puterea şi Opoziţia din CLM nu s-au contrat pe mai nici un alt proiect de hotărâre. S-au votat cu unanimitate subiecte care păreau grele la o analiză sumară: înfiinţarea Centrului Municipal de Cultură, rectificarea bugetară, iar cu doar trei abţineri trecerea parcărilor la Recons (un proiect care a avut parte de 13 amendamente).
Niciun CLM fără ISJ
Din discuţii nu a lipsit însă inspectorul şcolar general, Claudius Mladin, criticat mereu de primar pentru modul în care gestionează destinele învăţământului preuniversitar arădean (acum fost criticat pentru banii cheltuiţi pe deplasarea personalului didactic pentru care ISJ nu are vreo strategie). Tot la capitolul discuţii au revenit şi sumele alocate de primărie pe spaţii verzi (Marin Lupaş făcând referire la alte 9,2 milioane lei propuse şi alocate la rectificarea de acum pentru parcuri). Dar vom reveni cu amănunte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!