„Pachetul de guvernanță, cu cele două regulamente, va adăuga o dimensiune comunitară mai mare liberei circulații. Mai exact, va evita posibilitatea unor abuzuri la reintroducerea controalelor la frontieră, decizie care va fi supusă unor criterii riguroase de evaluare” a explicat eurodeputatul arădean Iosif Matula.
La modul concret, cele două regulamente vor garanta libertatea de mișcare a cetățenilor și vor elimina standardele duble care afectează anumite state din estul Europei, țările membre și cele candidate urmând să fie evaluate identic de acum încolo. În ciuda pierderii competenței de codecizie, se va asigura o mai bună informare a Parlamentului European în eventualitatea apariției unor situații critice.
Iosif Matula a atras atenția asupra faptului că libertatea de circulație în Uniunea Europeană reprezintă un deziderat mult așteptat pentru locuitori.
„Libertatea de circulație în cadrul UE reprezintă unul dintre beneficiile cele mai importante pentru cetățeni, ca urmare a apartenenței la UE”, a afirmat Iosif Matula.
Europarlamentarul democrat-liberal și-a exprimat încrederea că se va putea recunoaște faptul că România și Bulgaria sunt pregătite să adere la spațiul de liberă circulație, în cazul celor două țări realizându-se deja evaluarea Schengen, cu rezultate pozitive.Pachetul guvernanţei Schengen ar putea fi aprobat oficial de către Consiliul European în toamna acestui an.
CITESTE SI:
Citiți principiile noastre de moderare aici!