Arad. Un studiu de fezabilitate care vorbeşte de „Reparaţii Capitale Bazine Ştrand Neptun Arad” va sta miercuri pe masa de vot a aleşilor municipali şi ar putea aduce cu sine, dacă nu scandal, câteva discuţii sigur. Nu de alta, dar din câte ne amintim aceste bazine au fost reabilitate, tot capital, undeva înainte de vara lui 2009, atunci când tarifele în zona vizată au crescut.
Acum, însă, Primăria Arad le propune aleşilor să voteze reparaţii capitale la bazinele din zona I a Ştrandului Neptun. Sau, mai exact, „Studiul de Fezabilitate, caracteristicile şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie <<Reparaţii Capitale Bazine Ştrand Neptun Arad>>”, finanţarea obiectivului de investiţie urmând să se asigure din fonduri ale bugetului local şi din alte surse atrase în condiţiile legii.
Conform anexei care însoţeşte proiectul de hotărâre, valoarea investiţiei ar urma să fie de 563.214 lei inclusiv TVA. Numai că proiectul a fost scris cu greşeli iniţial: în loc de virgulă, cei care au redactat materialul au pus punct între cifrele care formează suma necesară pentru finanţare. Faptul ar fi schimbat radical datele problemei, pentru că se ajungea la o investiţie în repararea de bazine de 536 de milioane de lei, mai mult decât dacă ai reface tot ştrandul din temelii. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad ne-a asigurat că eroarea de redactare a fost corectată iar pe masa de vot a consilierilor municipali va poposi proiectul în forma corectă. Pe ce vor fi cheltuiţi banii? Pe beton, armături oţel-beton, strat suport pardoseală mortar ciment, pardoseli, faianţă, balustradă inox, împrejmuiri plasă sârmă cu panouri, stâlpi perforaţi, plasă cu ochiuri pătrate din polietilenă etc.
Investiţia ar urma să fie realizată în două luni, înainte de deschiderea sezonului estival (martie-aprilie 2014).
În expunerea de motive, reprezentanţii Primăriei Arad menţionează faptul că „bazinele din zona ştrandului se află într-o stare medie de degradare, motiv pentru care este nevoie de reparaţii capitale”.
Ce se va face pe ştrand
Reabilitarea bazinelor a rezultat, spune proiectul, în urma studiului stării tehnice a cuvelor. Atunci s-a ajuns la concluzia că este nevoie de îndepărtarea stratului de vopsea degradat, refacerea stratului suport, realizarea unui strat de impermeabilitate. Se propune „turnarea unui strat de finisaj pe fundul bazinului realizat din gresită care oferă durabilitate, întreţinere mai uşoară, eleganță şi igienă îmbunătăţită. Pentru ca imaginea pe care o oferă apa să fie substanţial îmbunătăţită propunem alegerea gresitei pe tonuri de culoare albastră care oferă claritate crescută şi crearea impresiei de „curat” datorită culorii azurii”. Cu alte cuvinte, chiar dacă apa nu va fi tot timpul curată (fapt aproape imposibil în condiţiile date), măcar va lăsa impresia că e aşa.
Totodată, noua lucrare va presupune şi „realizarea unui gard de delimitare în bazinul 2 pentru protecţia împotriva unor posibilităţi de înec a copiilor care trec în zona de adâncime de 0,70 m în zona cu adâncime de 1,00 m”. Şi tot în bazinul nr.2 se propune umplerea denivelării adiacente bazinului nr.3, pentru eliminarea unor posibilităţi de înec. Toate balustradele scărilor aflate la intrarea în bazine vor fi înlocuite.
Pe 21 de hectare
Zona de agrement are o suprafaţă totală de 21 hectare, zona bazinelor (cea dominantă în ultimii ani şi din punct de vedere financiar, dar şi din cel al activităţilor diverse), se află într-un continuu proces de restructurare, dezvoltarea acesteia fiind luată şi ea în calcul de Municipalitate dincolo de conservarea ei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!