Stupoare în rândul producătorilor locali și al comercianților din Piața Catedralei, care au aflat din presa locală despre posibilitatea amplasării Monumentului Marii Uniri pe locul actualei piețe. Vineri, 10 februarie, începând cu ora 9:30, cei aproximativ 300 de producători locali și comercianți care își desfășoară activitatea pe cele 200 de mese de la piață vor protesta împotriva acestei posibile hotărâri.
Ne-am deplasat în Piața Catedralei și am stat de vorbă cu arădenii îngrijorați și foarte supărați din piață. Dacă piața va fi dezafectată, producătorii locali, ce însumează peste 85% dintre cei care comercializează produse în piața de aici, vor rămâne, spun ei, pe drumuri. Nu vor mai avea unde să vândă deoarece în Piața Mihai Viteazul locurile sunt ocupate. Vorbim aici, ne spun pieţarii, de arădenii care vin și de la sute de kilometri distanță, zilnic, şi fac acest drum dus-întors, pentru a vinde brânză, lapte, smântână, miere, legume, zacuscă, dulceață, ardei iuți, nucă, dar și fructe, toate de casă, produse pe care noi, românii încă le mai avem pe mesele noastre. Conform celor declarate de piețari, ei pot fi dați afară de aici oricând cu un preaviz de 15 zile, acest lucru fiind stipulat în contractul pe care l-au semnat. De unde, desigur, şi teama.
Supermarket vs. producător local
Din păcate, după cum se poate vedea, trendul este ca aceste produse să dispară și astfel să fim nevoiți să cumpărăm precum europenii din supermarket-uri produse din import, aduse din alte țări.
Care este planul celor din Paţa Catedralei pentru a rămâne cu produsele lor acolo? Sâmbătă, 11 februarie, pe Bulevardul Revoluției, arădenii vor putea semna petiția pentru a stopa mutarea Monumentului Marii Uniri în Piața Catedralei, semnături care pot fi oferite și pe listele care stau în acest moment pe mesele comercianților.
Miercuri, sute de arădeni au semnat deja această petiție.
Revenind la motivul acestei petiţii, reamintim faptul că vă anunţam încă de marți, 7 februarie, faptul că „Serviciul Investiţii, Dezvoltare Imobile din cadrul Primăriei Arad a obţinut deja un certificat de urbanism vizând întocmirea unui studiu de fezabilitate pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri în Piaţa Catedralei”. De aici şi revolta pieţarilor.
Glasul pieței
Care pieţari, din capul locul trebuie să precizăm că au o oarecare frică de repercusiuni dacă își fac publice numele şi, atare situație, vă vom divulga doar prenumele lor și comunele din care provin.
„Noi l-am votat pe Gheorghe Falcă ca primar că ne-a promis că ne ajută. Să vină în mijlocul nostru să vorbească cu noi. A dărâmat stadioane și a construit supermarket-uri. Am auzit că aici vrea să construiască un magazin Lidl. Dar noi ce vom face? Ne omoară cu această decizie. Rămânem pe drumuri, că altă sursă de venit nu avem. Noi lucrăm pentru banii aștia, stăm în frig și câte 10 ore, nu furăm, nu dăm în cap la nimeni. Ce vom face cu produsele noastre? Unde le vom vinde?”, ne spune Valeria S., din Arad, unul dintre piețari.
Lorica din Arad ne spune din cealaltă parte a tarabei: „Eu îmi țin copiii la facultate din banii pe care îi câștig aici. Unul este la Cluj, iar celălalt la Timișoara. Să vin primarul să le plătească mai departe studiile, căci eu nu voi mai avea cum să îi ajut”.
Maria T. și Cornel din Macea au sere și implicit produse de casă foarte sănătoase, după cum spun ei. Varză, ceapă verde, gulii etc. „Noi am investit o grămadă de bani în semințe, în sere, iar acum, dacă nu mai avem unde să vindem, suntem terminați. Practic suntem legați cu mâinile la spate fără să putem face ceva. Foarte mulți arădeni s-au obișnuit să cumpere de la noi. Ne preferă pe noi deoarece produsele noastre nu se compară cu cele comercializate în magazinele mari”, își varsă oful cei doi producători locali.
Florica D. ne spune că „noi am dori să investim bani pentru modernizarea gheretelor, să împrejmuim zona să arate mai bine, însă nu se poate. Nu avem certitudinea că vom fi lăsați să rămânem și atunci nu merită să băgăm bani. Poate cu un contract pe cinci ani de zile am avea curajul să investim”.
„Sunt producători locali care au 400 lei pensia și își mai rotunjesc veniturile cu ce mai vând aici. Borcane de zacuscă, dulceață, mai exact produse de casă. Ce vor face acești oameni? Cum se vor descurca, sunt bolnavi, au nevoie de bani pentru medicamente?”, se destăinuie Ani de la Curtici.
„Eu sunt de la Grăniceri și fac zilnic 100 de kilometri dus-întors doar ca să pot să trăiesc. Am animale acasă și aduc zilnic lapte, brânză și smântână proaspătă. Este greu dar trebuie să trăim. Dacă se desființează piața, noi ce facem cu atâta marfă? Unde să mergem? Este inadmisibil acest lucru și ne vom lupta pentru asta. Vom merge până în pânzele albe ca să rămână piața aici. Arădenii s-au obișnuit să cumpere de aici produse de calitate”, se destăinuie Lorena.
Doru de la Seluș ne spune că foarte mulți arădeni au atras fonduri europene pentru a-și construi sere unde cresc legume de calitate, iar această piață este singurul loc unde își vând marfa dar şi faptul că „toți vom înregistra pagube imense dacă piața se închide”.
Va fi sau nu va fi?
Dacă va fi sau nu desființată această piață cu tradiție din Arad nu știm. Dacă va fi desființată până la urmă și se va oferi o altă alternativă, din nou nu știm. Cert este că piețarii, care sunt susținuți de mulți arădeni, vor protesta vineri. Vom urmări evoluția acestui caz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!