O arădeancă a cumpărat de la un supermarket o roşie care, în interior, avea plante verzi. Conform specialiștilor, semințele tomatei au germinat din cauza tratamentului și a condițiilor de depozitare. Nimeni nu poate ști, însă, cu certitudine, dacă roșiile de acest fel sunt sau nu toxice. Cea care a fotografiat tomata a căutat răspunsuri la înterbarea de mai sus pe Facebook, întrebând dacă cineva este competent pentru a putea oferi un răspuns clar la o curiozitate firească: „Ce naiba mâncăm? Cum se poate întâmpla așa ceva?”. Cum era de așteptat, fenomenul este considerat unul straniu de către toți cei care au văzut roșia în care au germinat semințele. Iar faptul a generat, desigur, o serie de discuții pro și contra.
Pesticide și hormoni
Iată ce spune un cumpărător: „Nu este normal așa ceva. Dacă ați găsi așa ceva, la ce v-ați gândi? Prea mult îngrășământ, cum zicea bunicul meu. Nu e normal…”. O altă arădeancă spune și ea că „o astfel de transformare se produce din cauza pesticidelor și a hormonilor”. „Mă gândesc că au celuloză, hormoni și substanțe chimice cele din supermarketuri. De aceea ar trebui să vină oamenii la piață să își cumpere că, oricum, sunt mai ok cele de la producători”, ne spune un comerciant.
Este primul fenomen de acest gen
Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Protecția Animalelor – DSVSA, Viorel Agud, spune că acesta „este primul fenomen cu care ne confruntăm în acest domeniu. Nu am mai văzut așa ceva la noi, pentru că sigur fiecare lot de legume și fructe este verificat”.
L-am interpelat pe Florin Gornic, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Arad, pe care l-am întrebat: „Ar trebui să ne sperie această roșie sau nu?”. „Dacă se face legarea cu produse chimice este un lucru care se întâlnește destul de des. Dacă se folosesc doze normale nu sunt toxice. Dacă sunt venite din alte părți, nu știm ce și cât s-a folosit… Teoretic este posibil, dar dacă nu știm proveniența, nu știm nimic. Legislația prevede să se facă verificări prin sondaj, dar sondajul se face unul, doi, trei dintr-un camion plin cu marfă”, a declarat Gornic.
În Ungaria, legile sunt respectate
Dincolo de specialişti şi afirmaţiile lor, un comerciant ne spune că la noi legea nu este respectată. „Ungurii sunt campioni în sensul calității mărfurilor. Ei respectă tehnologia de producție a legumelor și sunt obligați să își pună eticheta, fiecare producător pe marfa sa, și au inclusiv un cod care arată cum se produc și ce substanțe folosesc. Deci, dacă aplică prea multi nitrați sau substanțe, ai data culegerii mărfii cu adresă cu tot… Pe când la noi? Vai și amar, categoria a III-a și a IV-a”, ne explică comerciantul.
Nu crede că este un pericol
Până la urmă, am decis să ne reîntoarcem cu întrebările la directorul DSVSA care ne expune una dintre posibilele ipoteze pentru roșia ciudată. „Ca să mă pot pronunța în acest caz, sigur că trebuie făcute niște analize. Presupun ca această super-încolțire se datorează faptului că legumele au fost tratate cu niște substanțe pentru menținerea îndelungată a prospețimii și au fost păstrate în niște condiții de temperatură care să permită acest lucru. Nu cred că produsul este periculos pentru consum”, a conchis șeful DSVSA.
A aruncat-o, din păcate, la gunoi
Cea care a descoperit roșia ale cărei semințe au germinat nu a mai consumat-o. Mai mult, a aruncat-o la gunoi. Astfel, autoritățile nu au mai putut lua probe din ea pentru analize. Totuși, reprezentanții DSVSA vor verifica celelalte produse existente în depozitul supermarketului de proveniență.
Citiți principiile noastre de moderare aici!