Au dat lovitura, au destructurat unul dintre cele mai mari grupuri de infracţionalitate organizată din judeţul nostru, anunţau că mita va dispărea de pe şoselele din Arad, iar poliţiştii de la Rutieră vor fi cei mai corecţi din sistem. Acestea erau promisiunile procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, în momentul în care au reţinut 11 poliţişti şi o angajată a Drumurilor Naţionale, acuzaţi de luare de mită în formă continuată. Lucian Dolcu, procurorul care, împreună cu Direcţia Generală Anticorupţie, a organizat zeci de flagrante pe DN 7, a fost mutat la DNA Timişoara, iar dosarul a fost preluat de Codrin Gavra, şeful secţiei penale din cadrul Parchetului. Au trecut, însă, opt luni de zile de la reţinerea celor 12, iar, din declaraţiile lui Gavra, rechizitoriul nu a fost încă finalizat. Mai grav, nu a fost nici măcar început.
În luna octombrie 2010, procurorul Lucian Dolcu a reţinut 11 poliţişti care cereau şi primeau şpagă pe DN 7 şi anunţa un război cu rutieriştii corupţi. Între timp, acesta a plecat la DNA Timişoara, iar Codrin Gavra a preluat vechile lui dosare. Ancheta în care poliţiştii sunt cercetaţi pentru luare de mită în formă continuată pare, însă, să se fi împotmolit.
Întrebat sistematic care este stadiul dosarului, Codrin Gavra are mereu un răspuns general valabil: „Se lucrează la el”. În luna martie anul curent spunea că „momentan, se lucrează la rechizitoriu. Nu putem avansa un termen referitor la trimiterea în judecată până nu vom încheia rechizitoriul”. Luni, 9 mai 2011, întrebat tot de stadiul dosarului, a răspuns: „Se lucrează la el”. Întrebat dacă mai durează mult până se finalizează rechizitoriul, Gavra a spus că nu se lucrează la rechizitoriu încă. Întrebat, într-un final, care este motivul pentru care acest dosar este tergiversat de opt luni, Gavra a răbufnit, exclamând: „Ce faceţi, mă luaţi la întrebări?”. Apoi a ţinut să precizeze că „în Parchet sunt şi alte dosare la care se lucrează. Dosarul poliţiştilor de pe DN 7 nu este prioritatea noastră în momentul de faţă”.
Cazuri mai…rapide
Dacă în dosarul rutieriştilor nu s-a putut întocmi un rechizitoriu în opt luni de zile, alte cazuri au primit sentinţă judecătorească mult mai repede. Poliţiştul pecican Virgil Crişan a fost condamnat la doi ani de închisoare după şapte luni de la reţinere. Patru poliţişti de frontieră arădeni, reţinuţi în luna noiembrie, au fost trimişi în judecată după patru luni, în februarie, pentru luare de mită în formă continuată. Cei 11 poliţişti prinşi cu şpaga în buzunar stau liniştiţi acasă deoarece dosarul nu este prioritar pentru Parchet.
Sunt liniştiţi
Cei 11 poliţişti care stau liniştiţi acasă şi în birourile de poliţie unde lucrează, dar care au fost prinşi luând sute de euro mită, sunt Lucian Gligor, Dănuţ Bota şi Toader Ivaşcu, din Arad, Doru Jivu şi Marius Mănuilă, din Petriş, Valentin Igna şi Ionel Jurcoane, din Bârzava (ultimul fiind chiar şeful de post), Gelu Jucu şi Nicolae Mona, din Lipova, Flavius Popa şi Victor Gheocel, din Vladimirescu, plus angajata CNADNR, Gianina Hele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!