Motivul: modul în care sunt depozitate deşeurile medicale. Două firme din Arad au fost „călcate” şi amendate de Garda de Mediu pentru nereguli la gestionarea deșeurilor medicale, care au un regim special. Pe scurt, miroase urât la groapa de gunoi a Aradului şi pe la firmele care fac afaceri cu gunoiul.
Potrivit Gărzii Naţionale de Mediu, firmele din Arad vizate de controlul statului nu și-au făcut bine treaba. Acum sunt bune de plată. Cei de la gardă şi-au început controlul însă în judeţul vecin, unde au fost descoperite probleme la Spitalul Judeţean Timiș. La Arad au fost identificate nereguli la SC IF Tehnologii SRL și la SC ASA Servicii Ecologice SRL Arad (firmă care deţine deponeul de gunoi) care „aveau grijă” de gunoiul medical al timişorenilor.
„Echipa de control a constatat încălcarea anumitor obligaţii cu referire la regimul deşeurilor periculoase, transportul deşeurilor periculoase, respectiv modul de evidenţă al gestiunii deşeurilor la SC IF Tehnologii SRL”, au anunţat din start reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu. Şi a fost vorba doar de prima descindere la Arad.
Pentru toate deficienţele descoperite cu deşeurile timişorenilor au fost acordate amenzi de 190.000 de lei și a fost stabilit un set de măsuri pentru remedierea problemelor.
În ceea ce privește ASA Servicii Ecologice şi groapa de gunoi a acestora, comisarii de la Mediu au descoperit că nu se respectă prevederea potrivit căreia deșeurile periculoase trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a fi acceptate în depozite. În traducere, societatea care trebuie să se ocupe de deşeurile menajere ale arădenilor ar fi depozitat şi deşeuri medicale periculoase, deşi acestea au nevoie de aprobări speciale şi depozite conforme. De parcă nu ar fi fost de ajuns, echipa de control susţine că a descoperit că încadrarea deșeurilor se schimba de la expeditor la destinatar pentru a îngreuna verificările. În condiţiile date, comisarii au stabilit mai multe măsuri pentru operatorul depozitului de deşeuri din Arad şi i-au trântit o amendă de 40.000 de lei.
Dar să vedem cum a început totul. Controlul Gărzii Naţionale de Mediu s-a derulat în perioada 10-12 aprilie şi a avut ca scop verificarea obiectivele care gestionează deşeuri periculoase medicale, provenite de la unităţile medicale din Timiş şi Arad.
La Spitalul Clinic de Urgenţă Timiş erau sterilizate permanent deşeuri medicale în incinta spitalului, deşi unitatea nu deţinea o autorizaţie de mediu. 80.000 de lei au de plătit acum timişorenii pentru că nu au înţeles modul în care trebuie gestionat acest tip de deşeuri.
Deşeurile, la Arad
Vizita la Timişoara i-a adus pe comisari şi la Arad pentru că deşeurile medicale generate de Spitalul din Timişoara erau preluate de către SC IF Tehnologii SRL Cluj, în vederea eliminării la punctul de lucru din Arad. Acolo aveau loc activităţile de tratare şi eliminare a deşeurilor în cauză. Din păcate, cu încălcări ale unor obligaţii referitoare la regimul deşeurilor periculoase, transportul acestora, respectiv modul de evidenţă al lor.
Garda a decis schimbarea/repararea recipientelor de colectare, transport deşeuri medicale, interzicerea eliminării deşeurilor medicale netratate la depozitul de deşeuri municipal Arad, respectarea duratei de 24 de ore pentru transportul şi eliminarea finală a deşeurilor medicale infecţioase şi i-au lăsat firmei o amendă de 70.000 de lei.
Şi la groapa de gunoi
Şi cum clujenii duceau, în cele din urmă, deşeurile medicale la groapa de gunoi a municipiului, reprezentanţii Gărzii au decis să facă o vizită şi la SC ASA Servicii Ecologice SRL Arad. Unde s-a constatat, potrivit comisarilor, că nu este respectată prevederea potrivit căreia “deşeurile periculoase stabilizate sunt acceptate pe depozitele pentru deşeurile nepericuloase, dacă îndeplinesc criteriile specifice corespunzătoare prevederilor legale şi dacă pot fi depozitate în celule separate faţă de deşeurile biodegradabile”, în condiţiile în care la faţa locului lipseau acele celule separate. Mai mult, potrivit comisarilor, deşeurile medicale tratate termic erau incluse în masa deşeurilor menajere, fără a fi solicitate analizele necesare pentru a stabili dacă aceste deşeuri au fost tratate corespunzător, înainte de a fi acceptate în depozit.
Echipa de control a mai constatat faptul că se schimbase şi încadrarea deşeului de la expeditor (IF Tehnologii SRL Cluj ) la destinatar (ASA Servicii Ecologice S.R.L. Arad), în scopul îngreunării verificărilor.
ASA, înşelată de firmă
Responsabilii ASA recunosc, prin intermediul unui comunicat, că cei de la Gardă au descoperit câteva mostre de deşeuri medicale netratate, dar susţin că acestea au fost aduse „prin şi sub alte deşeuri aflate în containere la client”, fapt confirmat de comisari, sau că „aceste probe şi confirmările de transport aferente ulterior au dus la concluzia că ASA a fost înşelată de către clientul care nu şi-a îndeplinit obligaţiile în totalitate”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!