„În ultima perioadă, se înregistrează un fenomen grav: se taie de două ori mai mult lemn decât se regenerează sau se împădureşte. În ritmul acesta, în câţiva ani nu vom mai avea lemn nici pentru fabricile de mobilă”, a atenţionat ministrul. Cei spre care a plecat atenţionarea au fost şefii de ocoale silvice publice şi private, pădurarii şi reprezentanţii Direcţiei Silvice Arad, prezenţi la întâlnirea cu ministrul ce a avut loc la Ineu. „O cantitate extrem de mare de lemn merge spre export, în timp ce reprezentanţii fabricilor de mobilă de la noi din ţară ni se plâng că nu mai dispun de materia primă”, a mai spus Lucia Varga. Aceasta a făcut şi o comparaţie referitoare la volumul de export: „în anul 2012 exportul de lemn la buştean şi de cherestea a fost de patru ori mai mare decât în 2002”. Ca atare, în noul cod silvic, ce va intra în vigoare din februarie, se specifică faptul că producătorii de mobilă vor avea drept de preemţiune la achiziţionarea lemnului tăiat din pădurile statului. Acest lucru i-a nemulţumit pe unii şefi de ocoale prezenţi la întâlnire, aceştia susţinând că acest lucru va dăuna concurenţei. Însă răspunsul ministrului a venit prompt, scurt şi la obiect: „trebuie schimbată total politica Romsilva. Nu trebuie ca singurul scop al acestei regii să fie producerea de bani. Pentru că aceşti bani intră la bugetul de stat, după care se întorc în teritoriu cu titlu de ajutoare de şomaj sau ajutoare sociale către oamenii care nu au de lucru. Însă, dacă putem să oferim locuri de muncă în loc de ajutoare de şomaj, ar fi mult mai benefic pentru economie şi pentru cetăţeni. Iar producătorii de mobilă ne-au explicat concret faptul că ar mări producţia şi ar face noi angajări, dar nu au materia primă de lucru”. Rezumând, în câteva cuvinte, situaţia actuală de la nivelul ţării, dar şi al judeţului nostru, Lucia Varga a declarat că „multe sate româneşti care au resursele, adică pădurea, lângă ele sărăcesc în loc să se îmbogăţească în timp ce alte persoane se îmbogăţesc fără măsură pe baza aceloraşi resurse, adică a pădurii”.
Doar pe zi
O altă prevedere a noului cod silvic se referă la circulaţia lemnului pe timp de noapte. „În acest nou act normativ am solicitat ca circulaţia lemnului pe timp de noapte să fie interzisă. Pentru că s-a ajuns în situaţia în care mult mai mult lemn este transportat pe întuneric decât pe lumină. Nu mă refer aici la circulaţia pe drumurile publice, pentru că transportatorii nu îşi permit sau sunt în imposibilitatea de a circula numai ziua cu lemnele. Este vorba despre drumurile forestiere. Aici va fi interzisă circulaţia pe timp de noapte. Nimeni nu are ce să transporte lemn pe întuneric prin pădure pentru că nicăieri nu se lucrează schimbul trei”, a menţionat ministrul Pădurilor, Lucia Varga. „Dispar sute de hectare de pădure şi nimeni nu vede şi nu aude nimic, nimeni nu ştie nimic. Acest lucru trebuie să înceteze”, a mai spus Varga.
Şi controale
Lucia Varga s-a arătat şocată de situaţia din prezent a Romsilva, de modul în care hoţii de lemn în tandem cu pădurari defrişează păduri întregi şi nu păţesc nimic. „Mi s-a spus că nu are rost să trimit în păduri nici controale ale ITRSV, nici paznicii de la Romsilva pentru că aceştia sunt mână în mână cu hoţii de pădure şi nu se va întâmpla nimic. Acest lucru trebuie să înceteze”, a încheiat Lucia Varga.
Citiți principiile noastre de moderare aici!