Fabrica de seringi „Sanevit” se pregăteşte să treacă de sub autoritatea şi administrarea Ministerului Sănătăţii (MS) sub autoritatea şi în administrarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). „Mişcarea” are la bază situaţia dificilă a fabricii care, din lipsa resurselor financiare, nu-şi poate asigura prin eforturi proprii continuarea activităţii, conservarea, paza şi siguranţa activelor, inclusiv plata salariilor angajaţilor ca urmare a blocării conturilor bancare.
Cum Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este instituţia abilitată în aplicarea strategiei guvernului privind procesul de privatizare a societăţilor comerciale la care deţine acţiuni în părţi principale aflate în portofoliul său, Ministerul Sănătăţii a întocmit un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea trecerii SC „Sanevit 2003” SA Arad sub autoritatea şi în administrarea AVAS (care deţine, în prezent, 15,3 % din capitalul social al societăţii).
Supravieţuire
„Sanevit” are ca scop fabricarea şi comercializarea seringilor şi a acelor sterile de unică folosinţă, a diferitelor produse şi instrumente medicale. În iulie 2005 producţia fabricii s-a oprit ca urmare a stocului foarte mare de produse finite şi lipsa contractelor pentru vânzarea acestora. Au apărut, astfel, primele probleme financiare ale societăţii.
„Sanevit” a încercat să supravieţuiască realizând barilote pentru ouă kinder, diferite tipodimensiuni de seringi şi ace care nu se aflau în stoc şi pentru care au fost comenzi ferme, precum şi alte produse în sistem lohn (truse medicale, ace medicale) pentru firme din Belgia şi Slovacia. Dar datoriile şi penalităţile la bugete şi furnizori s-au acumulat, ducând societatea într-o situaţie extrem de dificilă.
Riscuri
Conform Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), SC „Sanevit 2003” SA avea, la 30 septembrie, 1.355.599 de lei datorii la bugetul de stat. Aproape jumătate din sumă (608.323 lei) reprezintă dobânzi şi penalităţi. Cea mai mare parte a datoriilor (367.984 lei) au fost acumulate pentru impozitul pe venit din salarii şi TVA (309.013), în timp ce datoriile pentru impozitul pe profit se ridică la 61.607 lei.
Din cauza lipsei resurselor financiare, „Sanevit” se confruntă în prezent cu riscul deconectării de la alimentarea cu energie electrică, apă, telefonie etc., punându-se în pericol asigurarea întreţinerii, conservării şi siguranţei activelor societăţii.
Poate că trecerea la AVAS va fi colacul de salvare a fabricii…
PE HÂRTIE
Conform capacităţii proiectate, la „Sanevit” se poate realiza o producţie anuală de 125 milioane de bucăţi de seringi şi 390 milioane de bucăţi de ace medicale, într-un program de cinci zile/săptămână, a câte trei schimburi pe zi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!