Primul proiect este dedicat unei ample campanii de educare, informare și conștientizare, a minimum 750 de beneficiari direcți din cadrul grupului țintă reprezentat de tineri din Arad, cu privire la nevoia de a asocia o alimentație corectă și echilibrată cu o activitate fizică zilnică, în vederea promovării unui mod de viață plăcut și sănătos. Activitățile proiectului, desfășurate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, presupun realizarea a 60 de workshop-uri interactive cu beneficiarii direcți, în perioada mai-iunie, urmate, în toamnă, de alte două tipuri de workshop: unul culinar și unul științific.
„Sunt foarte bucuros că am reușit să câștigăm acest proiect deoarece am pregătit lucruri foarte interesante și totodată necesare pentru ca tinerii participanți să conștientizeze nevoia adoptării unui mod de viață sănătos și echilibrat. Desfășurăm workshop-uri interactive în care tinerii lucrează fie individual, fie în grupuri, pe materiale puse la dispoziție din cadrul proiectului. Aceste workshop-uri sunt coordonate de Adelina Roșu, formator cu specializare în nutriție. Dintre obiectivele acestor activități pot menționa: a învăța despre utilizarea condimentelor și a ierburilor aromate care să îți ofere noi modalități de a mânca mai sănătos, a învăța despre cum să optezi pentru hrană sănătoasă atunci când mănânci în oraș, a învăța despre cantitatea de calorii de care ai nevoie zilnic, a învăța cum să citești și să înțelegi etichetele care conțin informațiile nutriționale ale alimentelor, a învăța care dintre alimente trebuie consumate cu regularitate sau a învăța să dezvolți și să menții un program de activități fizice de succes. Cel puțin la fel de interesante vor fi cele două workshop-uri practice. Cel culinar va fi coordonat de către Raluca Tat (managing partner Biosweets Arad), iar cel științific de către conf. univ. dr. Violeta Turcuș (biolog și cadru didactic în cadrul UVVG Arad), a declarat Paul Albu, președinte al asociației Activ pentru Comunitate”
Al doilea proiect, „Știința în viața de zi cu zi” este realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, cu cele două universități locale, dar urmând a fi parafat curând un acord și cu o a treia universitate, aflată în consorțiul Universitaria. Această ediție a proiectului a venit ca o continuare firească a celei anterioare, când a fost realizat un studiu în rândul a 200 de elevi din municipiul Arad, prin care s-au cercetat modul de raportare al tinerilor la domeniul științelor și nevoile care ar trebui satisfăcute astfel ca un număr cât mai mare de tineri să se orienteze către științe, atât la nivel liceal, cât și la nivel universitar. Prin activitățile sale, proiectul este corelat și cu Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020, care accentuează nevoia popularizării științelor, în rândul tinerilor, prin acțiuni specifice.
„Probabil proiectul meu cel mai de suflet, vine cu noutăți semnificative în cea de-a treia ediție. Luând în considerare rezultatele studiului realizat anul trecut, am propus desfășurarea unei tabere științifice, în luna iunie, la care vor fi selectați ca participanți 30 de tineri, de la unități de învățământ din municipiul Arad, cu deschidere spre științe. În cadrul taberei vor fi realizate o serie de workshop-uri și de activități interactive susținute de specialiști în diferite domenii științifice, dar și activități de intercunoaștere, team building sau sportive organizate cu profesioniști acreditați în acest sens.
Mai mult, vom iniția o revistă care va cuprinde articole de interes, din toate domeniile științifice, la care ne dorim să își aducă o contribuție consistentă elevi și cadre didactice din preuniversitar, dar și studenți și cadre didactice universitare. Pentru început am propus ca acestă revistă să fie una trimestrială, a concluzionat Paul Albu”
Ambele proiecte sunt co-finanțate de Centrul Municipal de Cultură Arad prin programul de finanțare al proiectelor de tineret, învățământ și recreative 2016.
Citiți principiile noastre de moderare aici!