Şapte subofiţeri, toţi din cadrul Poliţiei Municipiului Arad au probleme cu legea, într-un fel sau altul. Patru dintre ei (doi de la Biroul Rutier, iar ceilalţi doi de la Poliţia Micălaca) au fost trimişi în judecată pentru că au luat mită, unul (tot de la Biroul Rutier) pentru că a produs un accident rutier soldat cu moartea unei persoane, un altul (de la Biroul Rutier) a fost condamnat în primă instanţă la închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală. Pe numele aceluiaşi poliţist condamnat la închisoare cu suspendare, cât şi pe al unui coleg de-al său de la Biroul de Ordine Publică a fost deschisă urmărirea penală pentru trei infracţiuni de purtare abuzivă. Avem, aşadar, şapte subofiţeri de la Poliţia Municipiului Arad „certaţi” cu legea, când, în fapt, ei ar trebui să fie „oamenii legii”.
Cel mai mediatizat dintre ei a fost Claudiu Dărăbuţ, subofiţer la Biroul Poliţiei Rutiere, după ce, în luna iunie a anului trecut a fost implicat într-o bătaie care a avut loc în şi pe terasa unui restaurant din centrul oraşului. Pentru bătaia aceea, Dărăbuţ (care a stat puţin timp şi în arest preventiv) s-a ales cu trei ani de închisoare cu suspendare, 4 ani termen de supraveghere şi plata a zeci de mii de lei către persoana vătămată. Sentinţa, care a fost pronunţată de Judecătoria Arad nu este definitivă.
În septembrie, la Curtea de Apel Timişoara se va judeca apelul, iar acesta poate schimba sentinţa. Sau nu. Necazurile nu se termină aici pentru poliţist. În luna mai a acestui an, Judecătoria Arad a confirmat redeschiderea urmăririi penale faţă de făptuitorii Dărăbuţ Claudiu Ioan şi Maleş Claudiu Romică – poliţist la Biroul de Ordine Publică – „pentru săvârşirea a trei infracţiuni prevăzute de art. 250 al. 3 Cod Penal 1969”. Rămâne de urmărit deznodământul ce va urma acestei decizii luată de Judecătoria Arad.
Mită
În altă ordine, Hotăran Gheorghe şi Daniel Claudiu, ambii poliţişti la Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Arad, au fost trimişi în judecată pentru că ar fi luat 200 de lei mită pentru a nu lua măsurile legale ce se impuneau în cazul unui incident rutier. Până să ajungă la judecătă, din dosarul celor doi au fost eliminate de către Tribunalul Arad înregistrările ambientale precum şi declaraţia celui denunţătorului. Acesta s-a ales deja cu o pedeapsă cu suspendare: a recunoscut faptul că a dat mită şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei fiind de acord cu aplicarea faţă de el a unei pedepse de 2 ani şi 6 luni pentru dare de mită. Cei doi poliţişti se află sub control judiciar. Odată stabilit primul termen de judecată, vom vedea ce surprize poate aduce. Tot pentru mită au fost trimişi în judecată şi doi agenţi de la Secţia Micălaca. Belei Adrian şi Panda Cornel Sorin au fost condamnaţi la 5, respectiv 6 ani de închisoare cu executare pentru că au luat mită… două aparate de cafea şi 50 de lei. Apelul se va judeca la Curtea de Apel Timişoara în septembrie.
Poliţist acuzat de ucidere din culpă
Recent, un alt subofiţer a provocat un accident mortal în comuna Almaş. Este vorba despre Darius Creţ de 26 de ani de la Biroul Rutier. Poliţistul s-a urcat la volan sub influenţa băuturilor alcoolice şi a plecat cu maşina împreună cu un bărbat de 36 de ani, pasager pe scaunul din dreapta faţă. În faţa primăriei Almaş maşina în care se aflau cei doi a lovit, se pare, un utilaj, iar apoi un stâlp de lemn. Pasagerul a decedat pe loc. Poliţistul de la Rutieră este cercetat acum pentru ucidere din culpă.
Ce se întâmplă cu ei?
Până în momentul primirii unei condamnări definitive, poliţiştii vor fi puşi la dispoziţia inspectoratului. Adică, atribuţiile lor sunt restrânse, salariile le vor fi diminuate şi nu vor mai avea dreptul de a purta armă. Dacă poliţiştii vor fi achitaţi în urma unei sentinţe definitive, vor fi repuşi pe funcţii inclusiv compensarea celor de care a fost privat pe perioada punerii la dispoziţie, respectiv a suspendării din funcţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!