Sărăcia nu a golit doar buzunarele arădenilor ci le-a şi umplut plămânii cu mai multe pulberi în suspensie decât în anii trecuţi. Potrivit unui raport referitor la starea factorilor de mediu în anul 2010, pe care Agenţia pentru Protecţia Mediului l-a prezentat zilele trecute, creşterea emisiilor de pulberi a fost în creştere începând cu anul 2007. Faţă de 2009, anul trecut procentul acestora a mai crescut cu aproape 20%. Unul din motivele arătate în raport este „revenirea la combustibilii din lemn şi chiar cărbune la încălzirea rezidenţială”, dar şi „starea proastă şi nemodernizată a drumurilor”. Alte cauze sunt „existenţa multor lucrări de construcţii, condiţiile meteo şi specificul judeţului Arad care în principal este un judeţ de câmpie” – se mai arată în raport. Cele mai afectate luni din an sunt, în mod logic, cele reci (ianuarie-aprilie; septembrie-decembrie) când devine obligatorie încălzirea locuinţelor şi se înregistrează depăşiri ale valorilor limită.
După municipiu, oraşul în care au fost înregistrate depăşiri ale valorilor pulberilor e Nădlacul. Ambele oraşe înregistrează şi un trafic foarte intens, ceea ce contribuie din plin la scăderea calităţii aerului respirat. Şi tot din 2007, „se constată că precipitaţiile au un carater preponderent acid”, cunoscuta ploaie acidă, care afectează mai ales culturile agricole.
Cât despre poluarea fonică, cele mai gălăgioase zone din Arad sunt Calea Iuliu Maniu, Voinicilor, Subcetate, Piaţa Mihai Viteazu, Brâncoveanu şi UTA, locaţii unde au fost depăşite, pe parcursul anului 2010, valorile maxim admise. Podgoria, considerată a fi una din cele mai poluate zone, sub toate aspectele, şi-a pierdut supremaţia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!