Spectacolul muzical-coregrafic desfăşurat cu această ocazie a adus pe scena din parcul oraşului, frumos amenajată, cu un decor superb, adecvat evenimentului, colective cultural-artistice de amatori din localităţile Buteni, Galşa, Măderat, Pâncota, Vinga, Vladimirescu, precum şi orchestra “Rapsozii Zărandului” din Arad, cu soliştii vocali Sergilia Popa, Daniela Trifa, Malvina Nagy, pe cunoscuta interpretă de muzică populară Veta Biriş, pe umoristul Radu Moş.
Publicul spectator, în număr mare şi de toate vârstele, a aplaudat cu căldură dansurile populare de fete, fecioreşti, mixte, atât pentru tradiţie, autenticitate şi calitate, cât şi pentru coloritul şi frumuseţea costumului popular, pentru experienţa scenică a formaţiilor participante. S-au evidenţiat astfel la superlativ echipele de dansuri populare din Buteni, Vinga, Pâncota şi Măderat, fiecare cu un program bogat şi bine pus în scenă, cu o interpretare de fineţe, cu o plăcere deosebită a dansa jocul popular românesc. Un punct de atracţie în spectacol l-a constituit programul de dansuri ţigăneşti (inclusiv scenetele) al tinerilor din Pâncota, prin ţinută, prestaţie artistică, prin participare afectivă, graţie doamnei Rodica Crişan, cea care semnează dealtfel coregrafia întregului program artistic al gazdelor.
În sfera solisticii vocal-folclorice am reţinut câteva tinere talente din Pâncota, Galşa, Măderat, şi care sperăm să confirme în viitor.
În sfera dansului modern şi sportiv s-a remarcat grupul de dansatori din Vladimirescu, numeros şi talentat, cu priză deosebită la publicul tânăr, cu un program robust, dezvăluind stăpânirea mişcărilor de expresie, un desen coregrafic adecvat şi bine executat, ritm etc.
Cu deosebit interes a fost urmărită evoluţia orchestrei “Rapsozii Zărandului”, aceasta încântând prin muzică de calitate, prin omogenitate, prin redare orchestrală şi de acompaniament plină de acurateţe.
Recitalul Vetei Biriş a încântat din nou, atât prin calităţile ei vocale (dealtfel cunoscute), cât şi prin maniera interpretativă şi repertoriu de excepţie.
De succes s-a bucurat şi umoristul Radu Moş, ale cărui momente vesele au fost savurate cu plăcere de publicul prezent.
De adăugat că la sărbătoarea vinului de la Pâncota şi-a dat concursul şi Biserica Ortodoxă, prin soborul de preoţi şi corul bărbătesc.
Fiind o sărbătoare câmpenească, nu au lipsit sortimentele de artă culinară (grătarele, cârnaţii à la Marin, mititeii, precum şi apreciatul gulaş pregătit de bucătari din Ungaria), produsele de vinificaţie, strugurii, standurile cu produse de artizanat etc., jocurile distractive, atât pentru cei mici (plimbare cu poneii, Kingdo Heart’s etc.), cât şi pentru cei mari (piramida cu premii, boxer, popice mici etc.).
Sărbătoarea vinului s-a finalizat cu discoteca în aer liber, până în zori.
De adăugat că la manifestarea culturală de la Pâncota au participat reprezentanţii prefecturii şi Consiliului Judeţean Arad, parlamentari arădeni, ministrul Administraţiei şi Internelor, primarul localităţii Şiria etc.
Aşadar, o zi frumoasă de septembrie, la Pâncota, într-o atmosferă sărbătorească şi reuşită din punct de vedere organizatoric, cu cântec, joc şi voie bună, cu un public mulţumit de sărbătoarea vinului în oraşul său, şi pentru care nu s-a efectuat nicio cheltuială din bugetul local. (ne relata primarul oraşului, Iosif Retter)
De notat că sărbătoarea vinului de la Pâncota s-a desfăşurat cu sprijinul total al Consiliului Judeţean Arad (Nicolae Ioţcu – preşedinte, Adrian Ţolea – vicepreşedinte), al Centrului Cultural Judeţean Arad (director Ana Maria Dumitrean), al Consiliului Local Pâncota şi nu în ultimul rând al edililor de aici (Iosif Retter – primar, Monel Pîncotan –viceprimar), care, în final, au adus mulţumiri participanţilor, coordonatorilor de formaţii şi celorlalţi invitaţi la sărbătoarea vinului, urându-le la revedere la Pâncota în 2012, pentru ediţia a cincea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!