ARAD. Plecarea Editei Iuhasz din fruntea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad (DGASPC) a dat drumul unui val de scandaluri între conducerea Consiliului Judeţean Arad (CJA) şi Opoziţia din consiliu. Şedinţa ordinară din 26 martie a început furtunos încă de la votarea ordinei de zi. Aleşii din Opoziţie au solicitat aprobarea ordinii de zi fără proiectul de hotărâre care face referie la numirea lui Viorel Enache, fostul primar din Sântana, în fruntea DGASPC. Însă maşina de vot a CJA şi-a făcut datoria, iar ordinea de zi a fost adoptată cu majoritate simplă.
Apoi, cale de 15 proiecte de hotărâre, a fost linişte, toate fiind votate în unanimitate. A venit, însă, al 16-lea, care s-a referit la numirea lui Enache în fruntea DGASPC. Din acest moment, în sala de şedinţe a „plouat” cu acuze politice, cu atacuri şi cu săgeţi plecate şi dintr-o parte, şi din alta.
„Nu mi se pare normală numirea lui Enache în această funcţie. Nu are vechimea şi nici calificarea necesară pentru a ocupa acest post. În plus, sunt doi directori adjuncţi care pot prelua oricând funcţia de director interimar. De ce nu este ocupată funcţia de către o persoană care îndeplineşte toate criteriile necesare?”, a întrebat Gheorghe Sabău. Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA, nu a comentat dacă anumite criterii sunt îndeplinite sau nu, însă a ţinut să precizeze doar că „numirea este legală, nu este încălcată legea”.
Un alt atac
Şi celălalt lider al Opoziţiei, respectiv Caius Parpală, a ţinut să intervină pe subiect. „Numirea lui Viorel Enache a fost făcută pe baza unui subterfugiu care cred că este legal. Prin această numire sunteţi aproape de legalitate. Dar am şi eu o întrebare: pe ce perioadă îi acordaţi mandatul lui Enache?”, a întrebat consilierul judeţean. Din nou, preşedintele CJA a răspuns întrebării: „Până când Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici va organiza un concurs”. Parpală nu a fost, însă, mulţumit de răspuns: „ANFP organizează concursul al cererea CJA. Cel mai probabil, voi veţi face cererea de abia peste trei ani, cât aveţi voie să ţineţi interimar. Până atunci, Enache va acumula şi vechimea necesară”. Nici la final, Opoziţia nu a fost convinsă de răspunsurile oferite de Nicolae Ioţcu şi a anunţat faptul că fotoliul din fruntea DGASPC a fost ocupat printr-o numire strict politică, ce nu ţine cont de criterii normale sau de calificare. Cu toate acestea, proiectul de hotărâre a fost adoptat, deşi 12 consilieri au votat împotrivă.
S-a apărat
Întrebat despre situaţia creată în CJA de numirea lui în fruntea instituţiei care se ocupă de asistenţa socială, Viorel Enache a spus că acuzele au fost făcute în necunoştinţă de cauză de către Opoziţie. „Din 1984 şi până în 2014 sunt 30 de ani. Din aceşti 30 de ani, opt ani am fost primar. Restul perioadei am activat în cadrul acestei instituţii şi ca director şi ca director adjunct sau şef de serviciu”, a declarat Enache, încercând să demonteze acuzaţiile Opoziţiei şi în ceea ce priveşte vechimea, dar şi în ceea ce priveşte calificarea necesară pentru ocuparea funcţiei de director.
Cu hotărârea la Prefectură
Reprezentanţii din Opoziţie au anunţat că situaţia nu se va încheia aşa. Prefectura Arad trebuie să dea aviz de legalitate hotărârii adoptate în CJA. Consilierii judeţeni aşteaptă să vadă decizia Prefecturii în ceea ce priveşte legalitatea hotărârii adoptate. Dacă şi Prefectura îşi va da aviz pozitiv, aleşii Opoziţiei au anunţat că vor ataca în instanţă numirea lui Enache în fruntea DGASPC.
Citiți principiile noastre de moderare aici!