Moartea fetiţei lui Carmen Bejan şi a lui Claudiu Şatran, criminala şi traficantul de droguri care au conceput un copil în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad, este urmată de un scandal uriaş. Toţi cei implicaţi aruncă vina unul pe altul şi încearcă să iasă basma curată dintr-un caz în care un copilaş a murit din cauza malformaţiilor grave pe care le-a avut la naştere, respectiv plămâni puţin dezvoltaţi şi afecţiuni ale inimii.
„Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă Carmen era lăsată în libertate. Nu s-ar fi ajuns în situaţia în care fetiţa noastră să moară”, a tunat Claudiu Şatran, soţul lui Carmen Bejan, fost traficant de droguri care a fost eliberat din puşcărie în luna septembrie.
Penitenciarul se disculpă
Reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Arad spun că nu au nici cea mai mică vină în cazul morţii fetiţei lui Carmen Bejan. „Noi am asigurat toate condiţiile necesare pentru Carmen Bejan. Am asigurat şi medicaţia necesară, prescrisă de medicul specialist. În ceea ce priveşte malformaţiile cu care s-a născut copilul, penitenciarul nu a fost informat despre posibile probleme ale sarcinii.
Persoana privată de libertate, în speţă Carmen Bejan, pleca la control de specialitate pe baza unui bilet de trimitere. Ţinând cont de faptul că relaţia dintre medic şi pacient este confidenţială, chiar dacă medicul specialist a avut informaţii despre problemele copilului, penitenciarul nu a fost anunţat”, a declarat Eduard Magold, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad.
Ştia şi a acceptat?
În ultimul timp, se vehiculează tot mai mult faptul că deţinuta condamnată pentru crimă ştia despre probemele pe care le are fetiţa. Cu toate acestea, deşi medicii care au consultat-o au sfătuit-o să renunţe la sarcină, Carmen Bejan a ignorat aceste sfaturi. Se pare că ea dorea să păstreze sarcina pentru a putea cere judecătorilor să fie lăsată în libertate.
„Medicii care au consultat-o pe Carmen Bejan pe parcursul sarcinii spun că au văzut că bebeluşul avea malformaţii, însă studenta nu a vrut să renunţe la copil. Motivul pentru care aceasta nu a dorit să facă o întrerupere de sarcină a fost probabil acela că ea şi-a dorit foarte mult să fie liberă”, ne spun surse medicale.
Apărată de o asociaţie
Avocatul Florin Kovacs, directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea Femeii din România (APFR), a sărit în apărarea criminalei şi spune că, dacă se va ajunge la CEDO, statul va fi bun de plată.
„Este evident că sistemul penitenciar nu poate asigura cea mai bună asistenţă medicală în astfel de cazuri. Care era problema dacă ducea sarcina afară? Era monitorizată şi apoi se putea întoarce la executarea pedepsei. Indiferent ce ar fi făcut, nu se justifică aceste rele tratamente la care a fost supusă şi nici neacordarea şansei de a naşte în libertate. Suntem încă tributari unei mentalităţi învechite.
Culmea, un complet format din trei femei i-a interzis dreptul de a naşte în libertate. S-a invocat faptul că sarcina a apărut tocmai în scopul eliberării. Cât timp statul este cel care, prin Administraţia Penitenciarelor, a produs condiţiile de apariţie a acestei sarcini, trebuia să-şi asume toate consecinţele, printre ele şi eliberarea provizorie. Legea a prevăzut această posibilitate tocmai pentru că nu sunt cele mai bune condiţii în penitenciare”, a declarat Kovacs.
Acesta a vorbit şi despre modul în care Bejan poate fi declarată câştigătoare într-un posibil caz ce se va judeca la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). „În mod cert, CEDO va constata că s-au încălcat articolele 2 şi 3 din Convenţie”, a anunţat avocatul.
Carmen Bejan, gravida in inchisoare
Bebelusul lui Carmen Bejan a murit la nastere
Citiți principiile noastre de moderare aici!