ARAD. Una dintre cele mai afectate clădiri din zona centrală a oraşului la Revoluţia din 1989 va scăpa de „cicatricile” lăsate de gloanţe. În cadrul programului multianual al Primăriei Municipiului în care s-au declarat Zonele de acţiune prioritară şi s-au stabilit Regulamentele de intervenţie aferente pentru creşterea arhitectural – ambientală a clădirilor din municipiul Arad, administraţia locală a impus proprietarilor să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea faţadelor clădirilor.
Revoluţiei 68
La imobilul de pe Revoluţiei 68 au început marţi lucrările. De execuţia lucrărilor se ocupă firma Von Meister, producător local de materiale pentru finisaje în construcţii. De la reprezentantul firmei am aflat că faţada are o suprafaţă de 460 metri pătraţi, la care se adaugă cele două laterale. Contractarea s-a făcut direct între proprietari şi firmă. Cât costă reabilitarea unei faţadei? Răspunsul, spune acesta, este diferit de la caz la caz, în funcţie de suprafaţă, în funcţie de materialele alese de proprietari, în funcţie de ornamentele de pe clădire… În acest caz, suma se ridică undeva în jurul a 10.000 euro. „Putem fi contactaţi la contact@vonmeister.ro sau la 0257.289.110”, spune reprezentantul firmei.
Gloanţe la Muzeu
Se vor face lucrări de decopertare a faţadei, se retencuieşte şi se zugrăveşte. Se recondiţionează fierul de la balcoane. În acest caz, proprietarii au decis chiar înlocuirea gresiei montate în partea de jos a clădirii cu plăci de granit. Cablurile vor fi îngropate în tencuială, iar cele nefuncţionale vor fi eliminate. La final, clădirea va avea o culoare pastel, conform cerinţelor Primăriei.
Dacă în timpul executării lucrării se va reuşi recuperarea unor gloanţe care au străpuns clădirea în timpul Revoluţiei, acestea vor fi donate Complexului Muzeal Arad, ne informează reprezentantul constructorului.
Zeci de clădiri
Pe lista imobilelor selectate pentru Etapa I – Zona de acţiune prioritară I se regăsesc nu mai puţin de 56 de clădiri, multe dintre ele declarate „monument istoric”. Ele sunt situate pe Bulevardul Revoluţiei, în Piaţa Avram Iancu, strada Gheorghe Lazăr, Nicolae Bălcescu, Unirii, Decebal, Vasile Milea, Dragalina, Blajului, N. Grigorescu, Meţianu, Piaţa Catedralei, I.R. Şirianu, Piaţa Pompierilor, strada Eminescu, Cicio Pop, Vasile Goldiş, Lucian Blaga, V. Alecsandri, Episcopiei, Horia, Cloşca, Crişan, Piaţa Mihai Viteazul, strada Mircea Stănescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!