Claudia Boghicevici va iniția un proiect legislativ pentru înăsprirea pedepselor în cazul traficului de persoane
ARAD. Dezbaterea pe tema „Traficul de ființe umane – noua formă a sclavagismului”, organizată astăzi de către biroul parlamentar al deputatului Claudia Boghicevici, împreună cu Fundația ProPrietenia, organizația americană MATTOO și Consiliul Județean Arad, reprezintă startul unui parteneriat de durată. Cel puţin aşa au subliniat atât Claudia Boghicevici cât şi managerul MATTO, Matt Steele. Tocmai în ideea de parteneriat, la întâlnire au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice, dar şi ai societăţii civile, directori de şcoli etc.
O „marcă” negativă
În intervenția sa, Claudia Boghicevici a reiterat faptul că traficul de persoane a ajuns o „marcă”- evident, negativă- a zilelor noastre, forma modernă a sclaviei, iar România este în topul țărilor de origine din Uniunea Europeană pentru acest fenomen. ”Eforturile noastre trebuie să urmeze două direcții: prevenire – cum asigurăm o informare și o educație adecvată astfel încât să nu mai vedem fete de 13-14 ani forțate să se prostitueze și combatere – cum asigurăm protecția victimelor, cum sancționăm drastic traficanții. În ceea ce privește prevenirea avem nevoie de colaborare din partea tuturor actorilor: familie în primul rând, școală, Biserică și, bineînțeles, instituțiile statului, fie că vorbim de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, de Direcțiile de Asistență Socială sau de Poliție. Cele mai multe cazuri de victime ale traficului de persoane provin din familii sărace, disfuncționale și aici este rolul comunităților, al Bisericii și al școlilor să suplinească acest deficit de grijă familială”, a spus deputatul arădean.
Combaterea
„La fel de important este să asigurăm și un sistem de sprijin victimelor traficului de persoane. În continuare una din cele mai mari probleme cu care ne confruntăm este că foarte puține dintre aceste victime sunt identificate și apoi se implică și în procedurile penale împotriva traficanților. O altă măsură necesară pentru descurajarea fenomenului este și înăsprirea pedepselor. Directiva europeană a venit deja cu propuneri în acest sens, stabilind pragurile minime de 5 și 10 ani, în cazul circumstanțelor agravante. Legislația românească merge însă de la un prag minim de 3 ani, conform legii 678/2001, actualizată în 2010, pentru traficul de persoane, 5 ani în cazul minorilor traficați, 7 ani în cazul circumstanțelor agravante și 15 ani atunci când infracțiunea se soldează cu decesul victimei. Unul din proiectele mele ca parlamentar va fi modificarea acestor praguri minime, în vederea descurajării acestui tip de infracțiuni. Stă în puterea noastră, în implicarea fiecăruia dintre noi să reușim să salvăm viața și sufletele acestor victime”, a încheiat Claudia Boghicevici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!