Descentralizarea e la ea acasă când e vorba de paza şcolilor, la fel ca şi implicarea părinţilor în bunul mers al şcolii. Nu sunt bani suficienţi pentru plata portarilor din bugetul alocat şcolilor dar directorii sunt nevoiţi să se asigure că instituţiile de învăţământ şi mai ales elevii beneficiază de protecţie. Şi atunci fiecare rezolvă situaţia cum poate.In principal cei care plătesc pentru siguranţa elevilor sunt părinţii. Fondurile comitetelor de părinţi asigură fie plata pentru serviciile (pază umană) unei firme specializate, fie pentru instalarea unui sistem video de supraveghere.Acolo unde nu sunt însă părinţi cu dare de mână şi nu sunt nici bani suficienţi pentru plata portarilor, sarcina de a-i supraveghea pe elevi revine profesorului şi elevului de servici sau pur şi simplu uşa şcolii este încuiată pe toată perioada orelor. Din păcate nu există la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean o situaţie clară pe această problematică. Nu se ştie cu exactitate care este numărul de şcoli care au rămas fără nici o pază sau câte şcoli au rezolvat problema pe cont propriu. Ceea ce e sigur e că posturile sunt blocate, iar dacă se eliberează vreunul prin demisie sau pensionare, nu se mai fac angajări. E nevoie, potrivit legislaţiei în vigoare de şapte posturi vacantate pentru a se aproba o angajare.
Fără solicitări
Siguranţa elevilor însă nu pare să-i îngrijoreze prea mult pe şefii instituţiilor de învăţământ, chiar şi acolo unde criza i-a lăsat complet descoperiţi. Opţiunea de a apela la serviciile poliţiei locale pentru a patrula, fie şi doar într-un anumit interval orar, prin preajma şcolilor nu a fost activată. Nu există nici o cerere adresată de vreo şcoală pentru a solicita vreun serviciu de acest fel şi nici nu a fost semnat vreun protocol potrivit purtătorulul de cuvânt al Poliţiei Locale, Nicoleta Belean.Nici la nivelul Primăriei Arad „nu a exista vreo cerere pentru plata serviciilor de pază la unităţile şcolare, în multe cazuri sunt contracte private între asociaţiile de părinţi şi firmele specializate” precizează Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad. Evident că şi dacă ar fi fost solicitaţi bani din bugetul local pentru externalizarea serviciilor nu înseamnă că ar fi fost şi aprobaţi. Dacă şcolile sunt suficient de sigure pentru elevi, dacă măsurile luate sunt îndeajuns pentru a-i proteja pe ei şi pe profesori sau bunurile existente în instituţiile de învăţământ, se va analiza cu siguranţă atunci când vreo întâmplare nefericită va readuce în atenţie problema pazei.
Fără incidente majore
Din fericire nu au fost semnalate incidente majore, iar numărul de spargeri în şcoli nu este îngrijorător. „Numărul de infracţiuni a scăzut în ultima perioadă iar la nivelul instituţiilor de învăţământ nu am avut prea multe sesizări” precizează Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al IPJ Arad.
Zeci de elevi au fost prinsi chiulind de la ore
Mii de elevi au participat la „Targul educatiei”
Elevi preveniţi de poliţişti pentru a nu ajunge infractori
Citiți principiile noastre de moderare aici!