Costume populare, instalaţii de iluminat şi sonorizare, mobilier şi videoproiector, toate pentru a reînvia spiritul pentru tradiţiile populare ale tinerilor din comună. Viceprimarul localităţii povesteşte cum „mai de mult” exista cel puţin o formaţie de dansuri în fiecare sat ce aparţine de comună. Însă situaţia s-a schimbat. „Astăzi, tinerii sunt mai mult plecaţi. Înainte era o tradiţie, dar s-a pierdut. Nădăjduim că vom reuşi să facem măcar o echipă de dansuri pe comună”, spune, oftând Achim Bugiu, viceprimarul localităţii.
Dar o formaţie de dansuri are nevoie şi de un cămin cultural în care să funcţioneze. Daniel Sere, consilierul juridic al primăriei, spune despre cămin că „este o construcţie mai veche de 40 de ani, destul de obosită fizic, care nu a avut încă nicio reparaţie capitală”. Tocmai de aceea, edilii au încercat şi au reuşit să acceseze fonduri europene, prin Programul de Dezvoltare Rurală, fiindu-le aprobată o finanţare de două milioane şi jumătate de euro. Astfel, căminul cultural va fi dotat cu uşi şi ferestre noi, va fi văruit şi modernizat. Mai mult de atât, tot bani europeni vor fi folosiţi şi pentru construirea unui centru de îngrijire a bătrânilor, chiar în spatele Primăriei, dar şi pentru asfaltarea unei străzi.
Fără azil, cu dotări
Deşi nu au început încă construcţia azilului de bătrâni, funcţionarii primăriei au demarat procedura de achiziţionare a dotărilor pentru el. De la mobilă, perne, prosoape, lenjerie de pat, feţe de masă, covoare, veioze, draperii, vase, la aparatură electrocasnică, precum hotă, friteuză, cuptor cu miciounde, cafetieră, robot de bucătărie, storcător de fructe, combină video cu DVD, televizoare şi multe altele, toate vor fi duse şi depozitate în magazia Primăriei până anul viitor când va trebuit finalizat azilul. Centrul de îngrijire va fi construit pe două nivele (parter şi etaj), putând găzdui 14 bătrâni. Clădirea va avea şapte camere cu câte două paturi, bucătărie, băi, un cabinet medical, o sală de mese, o cameră de zi şi o curte.
Beţe în roate
În afara obiectivelor ce vor fi realizate din fondurile europene, edilii mai vor să modernizeze străzile din comună. Ei au vizat şase străzi din Vărădia de Mureş, Juliţa şi Nicolae Bălcescu, pentru care Primăria va plăti 350 de mii de euro. Lucrările au fost, însă, suspendate datorită unei contestaţii. „În jumătate de an am fi terminat modernizarea drumurilor, dar dacă ne pun să repetăm procedura de atribuire a lucrărilor, va dura mult mai mult”, spune Daniel Sere, consilierul juridic al primăriei.
10 kilometri asfaltaţi
Până la jumătatea anului viitor, edilii comunei Vărădia de Mureş au în plan asfaltarea unui drum comunal care acum este pietruit. Proiectul este făcut pe Măsura 322, din fondurile pentru dezvoltare rurală şi însumează zece kilometri de drum.
margareta.szego@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!