O poveste halucinantă despre un proiectant care nu are nicio treabă cu sistemul medical, care nu s-a gândit să consulte personalul medical care va beneficia de acest proiect sau poate nu a ținut cont de indicațiile acestuia. Poate a fost unul din acele proiecte făcute din birou, fără prea multă documentare în teren. O poveste despre Consiliul Județean Arad care ridică din umeri și arată cu degetul înspre proiectant fără ca să poată să intervină nici măcar în ceasul al doisprezecelea. O poveste despre Direcția de Sănătate Publică care a aprobat acest proiect fără ca măcar să se uite cu atenție peste el și să găsească astfel de nereguli. Un proiect de extindere UPU și modernizarea ambulatoriului în care s-au investit aproape 3 milioane de lei, la care se adaugă costurile cu gazele medicinale şi cu aerul condiţionat. Un proiect care se așteaptă să fie finalizat pentru ca mai apoi să fie „reparat”.
O ușă deja celebră
E vorba despre principala cale de acces (trei intrări) în Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Clinic de Urgență Arad. Uși despre care am mai scris în Jurnal Arădean și pe www.aradon.ro: ușile spre salvarea pacienților. Nu se deschide automat cum ar trebui normal să fie ci se așteaptă ca cineva să o deschidă la ficare intrarea de urgență. Fiecare ușă este compusă din două bucăți de câte un metru fiecare prevăzute cu sistem de închidere sus și jos. Practic, cine vrea să intre cu targa, trebuie să se oprească, să deschidă o parte a ușii de termopan cu două canate, să deschidă cealaltă jumătate cu sistemul de prindere sus și jos, după care să le închidă pe amândouă.
Consiliul Județean Arad așteaptă
Atunci, când publicam prima dată despre acest subiect, am primit asigurări din partea Consiliului Județean Arad, că se vor depune eforturi pentru a remedia problema. Toată lumea era de acord că acolo trebuie ușă cu fotocelulă care să se deschidă automat. Dar răspunsul oficial a fost unul general: „acest proiect de reabilitare deține toate avizele necesare. Dacă pe parcursul lucrării se observă sau se constată anumite disfuncționalități, ele vor fi remediate. În cazul acestei uși vom încerca să remediem problema”, spuneau pe atunci reprezentanții CJA.
Nu s-a întâmplat nimic. Lucrările au continuat iar pereții din jurul ușilor în două canate a fost finisat. Semn că nimeni nu avea de gând să intervină.
Am pus din nou întrebarea dacă ușile care îngreunează intrarea la UPU nu vor fi schimbate acum când încă este șantier. Răspunsul a venit de data aceasta de la noul președinte (sau cel puțin cu atribuții de președinte) al CJA Arad, Adrian Țolea: „Vom face demersurile necesare pentru a avea o uşă cu fotocelulă. Sunt absolut de acord că aceasta este o necesitate. Nu ştiu cine a făcut proiectul şi mai ales de ce a gândit aşa de la început. Sigur că lucrarea se va finaliza aşa cum este prevăzut în proiect. O să căutăm soluţii pentru a avea o uşă funcţională și realizată așa cum trebuie la principala cale de acces în Unitatea de Primiri Urgenţe Arad”, a declarat Țolea.
Va urma un nou șantier
Șantierul se va închide când toată lumea va raporta că proiectul s-a finalizat. Va fi tăiată și o panglică la ușile cu pricina și apoi toți se vor pune pe gânduri cum să facă să le schimbe. Vor mai fi alocați niște bani, va mai fi o licitație și muncitorii vor veni din nou, vor scoate ușile montate, va fi deschis un nou șantier pentru a schimba ușile. Și va fi o nouă inaugurare. Pentru că pe nimeni nu interesează în mod real ce se întâmplă cu sutele de pacienți care vor fi ținuți pe targă, în fața ușii până ce brancardierul o deschide, pe nimeni nu interesează dacă medicii, asistentele pierd secunde bune în așteptare, pentru că pe nimeni nu interesează să facă un lucru bun până la capăt. Pentru că preferă, din cauza unui aviz dat aiurea de DSP, să se muncească de două ori la același obiectiv. Și nu e vorba doar de banii noștri ai contribuabililor care se cheltuie de două ori ci și de viața acelorași contribuabili care poate atârna de secundele pierdute în fața ușii.
Citește și materialul: Ușa care amenință viața pacienților de la urgențe
Citiți principiile noastre de moderare aici!