ARAD. 18 cai au fost ridicaţi de către autorităţi pentru că au fost depistaţi cu anemie infecţioasă ecvină, cunoscută ca SIDA cailor. Conform legii proprietarii urmează să încaseze despăgubiri ca urmare a pierderilor suferite prin confiscarea animalelor bolnave.
Acţiunea DSVSA a născut şi nemulţumiri, unul dintre proprietari plângându-se la Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor. „Marţi seara au venit să îmi ia calul, dar nu am vrut să îl dau. În urma analizelor pe care le-au făcut cei de la DSV a reieşit faptul că animalul este bolnav. Am vrut o altă analiză, dar nu ni s-a dat voie. Nu am dat calul deoarece este o păcăleală că ne vor da banii. Sunt vecini care au rămas fără cai din anul 2006 şi nu au primit sumele respective. Unui localnic care trăia doar din munca animalului său i-a fost ridicat calul iar acum omul este disperat”, a declarat Voichiţa Gligor, din satul Minead. Aceasta susţine că alţi proprietari ar fi făcut contraexpertize, din care ar fi reieşit că multe animale ar fi fost, în realitate, sănătoase. Un alt cetăţean, din Igneşti, a declarat că şi-a cedat animalul deoarece i-a fost frică să nu primească o amendă de 2400 de lei.
Viorel Agud, directorul DSVSA, ţine să-i liniştească pe cetăţenii care au animale bolnave, afirmând că instituţia pe care o conduce nu face altceva decât să aplice legea. În plus, susţine acesta, că plata despăgubirilor pentru caii ridicaţi se primeşte într-un interval de două zile.
„Noi nu ne facem decât datoria. Aceasta-i legea şi trebuie să o aplicăm. Cetăţenii cărora le-au fost luaţi caii vor primi despăgubiri al căror nivel este stabilit de o comisie mixtă, formată din reprezentanţii mai multor instituţii. Oamenii îşi vor primi banii în două zile de la ridicarea animalelor. Acum nu mai sunt nici un fel de probleme la acordarea acestor despăgubiri”, a declarat Viorel Agud.
Citiți principiile noastre de moderare aici!