Stăm foarte rău în ceea ce priveşte infrastructura sistemului de sănătate în judeţul Arad. Deşi Consiliul Judeţean Arad a investit milioane de euro în reabilitări, moderniză, extinderi ale Spitalului Judeţean Arad, se pare că banii au fost aruncaţi în vânt. Asta nu o spunem noi, ci o echipă formată din specialişti care au întocmit Strategia de sănătate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Specialiştii de care vorbim sunt Horea, fost director al DSP Alba, consilier în cadrul Ministerului Sănătății, expert în managementul serviciilor de sănătate, Dan Silaghi, cu experiență de 14 ani în elaborarea strategiilor de sănătate și analiză bază de date în cadrul Ministerului Sănătății al Canadei, consilier în cadrul Ministerului Sănătății în echipa care a elaborat Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, Carlo Magri, cu o vastă experiență în analiză privind strategiile de sănătate și dotarea serviciilor medicale spitalicești în proiecte naționale și internaționale (România, Italia), şi Maria Szerac, CEO al companiei HOUSTON, una dintre marile companii din țară specializată în comunicare și evenimente medicale. Care a fost concluzia lor? Singura soluţie pentru Spitalul Judeţean Arad este construirea unui… alt Spital Judeţean.
E grav. Spitalul Judeţean Arad e praf. Nu este concluzia noastră, nici a miilor de bolnavi care ajung la unitatea medicală în fiecare lună. Este concluzia unor specialişti, plătiţi de Consiliul Judeţean Arad (CJA) pentru a întocmi o strategie pe sănătate privind judeţul Arad. Prezentarea celor care s-au ocupat de această strategie nu lasă loc de interpretări: nu prea există variante. De fapt, există una singură: un spital judeţean nou. Pentru că, altfel, orice tentativă de aducere pe linia de plutire a actualei unităţi medicale este sortită eşecului. Trebuie precizat că nu vorbim doar de clădirea de pe Calea Victoriei, ci de Spitalul Judeţean în ansamblul lui, cu toate secţiile pe care le are, împrăştiate în tot oraşul şi nu numai. Vorbim despre fostul Matern, despre fostul Municipal, despre secţia TBC sau secţia Infecţioase, vorbim despre clădiri aflate în paragină, în care nicio investiţie nu îşi mai are rostul, după cum spun specialiştii. Şi de ce nu îşi au rostul investiţiile? Pentru că, indiferent câţi bani bagă CJA în modernizare sau reabilitare, nu pot fi respectate standardele şi circuitele medicale.
„În afară de igienizare, nu ar mai trebui investit niciun leu în Spitalul Judeţean Arad. Nu are niciun rost. Singura soluţie pentru ca actul managerial şi cel medical să crească ar fi realizarea unui nou spital”, ne-a spus unul dintre specialiştii care au lucrat la această strategie pe sănătate. Acesta a şi explicat: se pierde foarte mult timp şi se pierd bani pe transportul bolnavilor între secţii, pe operaţii realizate cu mai mulţi specialişti. „Orice secundă în care medicul nu operează, iar blocul operator nu este funcţional înseamnă pierdere de timp şi bani. Pacientul ar trebui să primească un diagnostic pluri-disciplinar încă din momentul în care ajunge la spital. Adică vin medici de pe mai multe specializări şi se pune diagnosticul. În prezent, la Arad pacientul este purtat prin tot oraşul, între secţii, pentru a i se putea stabili diagnosticul”, a precizat unul dintre cei care au lucrat la strategie.
Se doreşte spital modular
Aceiaşi specialişti au identificat şi soluţia cea mai bună, ţinând cont de posibilităţile economice ale judeţului Arad. „Înţelegem foarte clar că nu există fondurile necesare pentru realizarea unui spital judeţean în viitorul apropiat. Tocmai de aceea am stabilit că cea mai bună variantă pentru judeţul Arad ar fi construirea unui spital modular. Adică, anul acesta se alocă o sumă de bani, iar cu acea sumă se ridică o parte de clădire în care va funcţiona o secţie. La anul o altă parte, o altă secţie, şi tot aşa până când va fi construit un nou spital. Odată realizată construcţia, garantăm că actul managerial şi cel medical vor fi superioare. Vor scădea cheltuielile şi va creşte şi satisfacţia pacienţilor. Pentru că, trebuie precizat, am realizat un sondaj în spital şi am aflat că peste jumătate dintre pacienţii internaţi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi de condiţii şi de actul medical”, susţin cei care au întocmit strategia pe sănătate.
Îmbunătăţiri şi la personal
Baza materială nu rezolvă toate problemele, aşa că trebuie „umblat” puţin şi la baza umană, la personalul medical care prea ne tratează cu lehamite, cu gândul la serviciul din privat şi la averile care se fac în privat. Tocmai în acest sens a fost stabilită o strategie pentru responsabilizarea personalului medical. „Pe termen scurt, ne-am propus să luăm o serie de măsuri. Una dintre acestea este să responsabilizăm mai mult şefii de secţie, să verificăm modul în care sunt realizate procedurile medicale, să încercăm să reducem din cheltuieli şi să creştem calitatea actului medical. Aşa că ne-am propus ca fiecare şef de secţie să fie responsabil de bucata lui, să răspundă pentru lucrurile care se întâmplă pe secţia lui”, a anunţat Adrian Ţolea, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJA. „Da, aşa este, fiecare şef de secţie să aibă «propriul spital» în Spitalul Judeţean. Să poată fi tras la răspundere, să răspundă pentru pierderile de timp şi bani, să coordoneze medicii şi asistentele din subordine”, a menţionat şi doctorul Mihaela Szerac, care a participat la realizarea strategiei. Dacă este să ne luăm după declaraţii, viitorul spitalului sună bine. Dar parcă am mai auzit de sute de ori vorbe despre cum va fi mai bine, dar nu s-a schimbat nimic. Totuşi, le dăm credit celor care anunţă că situaţia sănătăţii arădene se va schima şi aşteptăm rezultate.
Mergem pe Oncologie
Cancerul este boala care se află pe locul doi în judeţul nostru din punct de vedere al mortalităţii. Aşa că Oncologia trebuia să se regăsească în strategia pe sănătate a judeţului nostru. CJA a anunţat, prin vocea lui Adrian Ţolea, că proiectul strategic al Aradului pe fondurile transfrontaliere nerambursabile pentru anii care urmează este investiţia într-un centru de Oncologie. 12 milioane de euro ar trebui să înghită acest proiect, bani europeni nerambursabili. „Acest centru ar putea fi baza spitalului modular pe care vrem să îl construim. Aşteptăm doar să vedem normele de implementare, ce ni se permite să facem cu banii primiţi de la Uniunea Europeană şi ce nu ni se permite”, a spus Ţolea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!