ARAD. S-au înșelat meteorologii. Nu a fost cea mai lungă și nu va fi nici cea mai friguroasă iarnă din ultimii ani. Am avut o iarnă blândă cu aere de primăvară care a dat peste cap toate prognozele. Gradele din termometre s-au încăpățânat să rămână pe plus în cele mai multe zile ale lui noiembrie și decembrie, dar nu au reușit să-i păcălească pe cei de la CET Hidrocarburi Arad. Pentru societatea de termoficare iarna este iarnă și căldura nu face rabat de la această evidență calendaristică.
Agentul termic furnizat în luna decembrie, potrivit informațiilor puse la dispoziție de CET, au ajuns la 35.613,624 Gcal, ceva mai puțin față de agentul termic furnizat în luna decembrie a anului trecut când au fost trimise spre caloriferele arădenilor 37.538,114 Gcal, o diferență procentuală de 5,41%. Șocul termic nu a venit însă de la căldură din casă (în multe cazuri arădenii au stat chiar cu geamurile deschise), ci de la valoarea cheltuielilor pentru luna decembrie, care a fost în unele cazuri dublă sau triplă față de cea a lunii noiembrie. Vina o poartă costul căldurii. Mult prea multă pentru mulți arădeni care ne-au sunat la redacție disperați de caloriferele care continuau să ardă în ciuda căldurii de afară.
Reprezentanții CET ne-au oferit, la cererea noastră, o comparație între canitatea de energie termică furnizată în anul 2012 pentru lunile noiembrie și decembrie și cea furnizată în acest an. Din datele oferite, iarna aceasta am primit ceva mai puțină căldură ca anul trecut, cele mai mari diferențe fiind între lunile noiembrie când, potrivit societății de termoficare, s-a înregistrat o diferență de peste 5.000 de Gca între cele două ierni. În ceea ce privește factura lunii noiembrie, anul trecut era undeva la peste 8.000.000 lei iar anul acesta a coborât la aproape 6. 000.000 lei.
Luna următoare însă a dublat factura. Atât în 2012, cât și în 2013. Abonații arădeni ai CET-ului au de achitat pentru luna decembrie a anului 2013 o factură în valoare de 10. 327.950,96 lei. Însă aceasta nu este împărțită prea echitabil. Diferențele între valoarea cheltuielilor între asociațiile de proprietari este destul de mare, chiar dacă sunt apartamente cu suprafețe similare.
Totul depinde, spun reprezentanții CET, „ de condițiile specifice fiecărui condominiu, în sensul că pot fi imobile cu repartitoare sau fără repartitoare, izolate termic sau neizolate, imobile cu apartamente deconectate legal sau ilegal și imobile în care nu sunt repartizate, conform reglementărilor legale, părțile comune pentru apartamentele deconectate”. Așa se face că în unele cazuri arădenii au de plătit și de trei, patru ori mai mult decât în luna noiembrie, în timp ce în alte situații factura nici măcar nu s-a dublat.
CITESTE SI:
Citiți principiile noastre de moderare aici!