Una dintre cele mai importante mențiuni legate de ediția din acest an a festivalului este faptul că publicul va avea parte de mai multe spectacole aduse din afara României. Teatre de renume din Belgrad, Grenoble, Ungaria dar și din România promit spectacole de anvergură pentru ediția a XIX-a a Festivalului Internațional de Teatru Clasic.
Chiar primul spectacol din festival va fi unul de excepție, după cum spun criticii, urmând să fie adus la Arad – în data de 13 octombrie – de Teatrul Național din Belgrad. ”Henric al VI-lea”, căci despre el este vorba, s-a jucat într-un ansamblu și într-o galerie de spectacole pentru un festival de teatru din Londra, unde a fost extrem de apreciat, ceea ce nu poate decât să ne bucure și să ne stârnească interesul pentru a-l viziona.
Unul dintre spectacolele care nu poate decât să ne bucure este cel al arădencei Ofelia Popii, premiată și ea de UNITER. Tânăra, care va juca pentru prima dată la Arad ne aduce în sala mare a teatrului spectacolul ”Felii”, pe textul Liei Bugnar, în data de 14 octombrie.
Un alt spectacol prezent în Festivalul Internațional de Teatru Clasic este al unei companii de teatru din Grenoble, un one man show, care poate fi vizionat la sala Studio, în 15 octombrie, de la ora 21.30. În aceeași seară, la sala mare, se va juca spectacolul trupei Teatrului Național din Chișinău, ”12 scaune”, după Ilf și Petrov.
Important de menționat și musicalul ”Contele de Monte Cristo”, al trupei de teatru Jokay Mor, din Bekescsaba, care va anima Teatrul Clasic în data de 17 octombrie.
La aceste spectacole se adaugă, bineînțeles, alte trupe ale teatrelor din țară (București, Timișoara, Sibiu, Cluj Napoca și Târgu Mureș). Amintim aici ”D ale noastre”, după o idee a lui Gigi Căciuleanu, pe baza textelor lui Caragiale este spectacolul pe care ni-l vor prezenta actorii Teatrului Național din București, în data de 16 octombrie, și două spectaole din Timișoara care vor încheia festivalul.
Vorbim aici despre ”Prometeu înlănțuit”, al Teatrului Național din Timișoara, un text clasic într-o cheie modernă și un concert cu muzică de teatru, care poartă semnătura lui Tibor Cari, câștigător al Premiului UNITER. Acesta din urmă va încheia Festivalul Internațional de Teatru Clasic, în 21 octombrie, la ora 21, în sala Studio.
În data de 18 octombrie, pe scena Teatrului Clasic ”Ioan Slavici”, va evolua trupa Teatrului Național ”Lucian Blaga” din Cluj Napoca, cu ”Sânziana și Pepelea”, în regia lui Alexandru Dabija, un spectacol care va avea premiera înainte de participarea la festivalul din Arad.
În următoarea seară – 19 octombrie – la Arad vor fi prezenți actorii Teatrului Național Târgu Mureș, cu ”Școala Nevestelor”, unde rolul principal este jucat chiar de arădeanul (prin origine) Nicolae Mihoc.
Foarte posibil este ca pe scena festivalului să fie prezenți, în data de 20 octombrie, titanii scenei românești de teatru Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, actori ai Teatrului Lucia Sturdza Bulandra, cu spectacolul ”Moartea unui comis voiajor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!