S-a întâmplat la începutul acestui an, în luna ianuarie, când colegii magistraţi din Tribunalul Arad au solicitat un echipaj de intervenţie la numărul de urgenţă 112 din cauza comportamentului judecătorului Lăzărescu. Reprezentanţii Tribunalului Arad au precizat pentru Jurnal Arădean/Aradon că „în iarna acestui an, în urma problemelor de sănătate care s-au agravat, a fost solicitat un echipaj de intervenţie la 112 şi cinci magistraţi, colegi ai domnului judecător, au dat declaraţii legate de comportamentul său”. Comportament care, potrivit informaţiilor noastre, nu se pretează statutului de judecător. După ce echipajul de intervenţie a ajuns la Tribunalul Arad, judecătorul Caius Lăzărescu a fost transportat la Secţia de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad unde, iniţial a fost de acord cu internarea, fiind internat pentru o zi, însă ulterior şi-a retras consimţământul. În aceste condiţii, o comisie din cadrul Spitalului Judeţean Arad s-a întrunit pentru a analiza situaţia magistratului, solicitând ulterior, Judecătoriei Arad, internarea medicală nevoluntară a acestuia. Ce s-a întâmplat apoi?
Demersul Secţiei de Psihiatrie Arad nu a avut sorţi de izbândă deoarece, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, odată ajuns dosarul pe rolul instanţei arădene, magistratul care a judecat cauza s-ar fi abţinut, iar cererea de internare medicală nevoluntară a fost anulată, după ce, se pare, magistraţii colegi ai judecătorului Lăzărescu l-ar fi convins pe acesta din urmă să-şi semneze actele de internare. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Arad în 29 ianuarie, fiind soluţionat în 18 februarie. În soluţia pe scurt, postată pe site-ul Judecătoriei Arad, se arată că: „anulează cererea de chemare în judecată neregularizată, formulată de petenta Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, având ca obiect internare nevoluntară. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de reexaminare în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 18.02.2016”.
Verdictul medicilor
Ce au stabilit cadrelele medicale ale Secţiei de Psihiatrie Arad când judecătorul Lăzărescu a ajuns aici în ianuarie şi de ce au cerut internarea nevoluntară? „Examen psihologic nr. 39/28.01.2016: Subiectul cu personalitate de tip instabil emoţional, prezintă impulsivitate, tendinţe heteroagresive, tendinţe hystrionice, narcisism, iritabilitate, tendinţa la reacţii paroxistice, slabă capacitate de autocontrol, toleranţă scăzută la frustrare. Pacient la prima internare la secţia noastră, dar cu 3 internări în antecedente la alte spitale de psihiatrie, este adus în regim de urgenţă de ambulanţă şi un echipaj de poliţie pentru un tablou psihopatologic de modelul unor tulburări de comportament corelabile cu consumul de alcool. Iniţial, pacientul acceptă internarea, apoi îşi retrage consimţământul informat şi se procedează la internarea nevoluntară. În data de 29.01.2016 este examinat de Comisia Medicală care consideră oportună internarea, pacientul exprimându-şi acceptul pentru internare voluntară, dar optând pentru o altă unitate spitalicească de psihiatrie. Părăseşte spitalul însoţit de soţie, cu o ambulanţă privată. Se externează cu recomandarea de internare la Spitalul de Psihiatrie Jebel”, este scris, negru pe alb, de medicul curant.
Din spital în spital
De la înregistrarea cererii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi până la soluţionarea ei, judecătorul Lăzărescu ar fi ajuns într-o unitate medicală specializată de pe raza judeţului Timiş, transportat cu o ambulanţă medicală privată dotată şi cu un agent de pază. Aici ar fi stat internat aproximativ două săptămâni, a revenit la Arad, iar la puţin timp a provocat cele două incidente rutiere – cel de pe strada General Traian Moşoiu şi cel de pe Bulevardul Decebal. După cele două evenimente rutiere, judecătorul a fost internat timp de aproximativ două luni la Secţia de Psihiatrie Arad, sub supravegherea medicului psihiatru Delia Podea. După ce a fost externat, magistratul s-a îndreptat spre Bucureşti unde a apărut în faţa unei comisii a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care a decis să-i dea undă verde, în continuare, pentru practicarea meseriei.
Decizii
În 6 decembrie 2016, Curtea de Apel Timişoara, prin judecătorul de cameră preliminară, se va pronunţa „asupra temeiniciei şi legalităţii ordonanţei de redeschidere a urmăririi penale”. Reamintim că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara a decis, recent, în lumina ultimelor dezvăluiri efectuate în presă, să redeschidă şi să reia urmărirea penală faţă de Lăzărescu Caius, după ce dosarul fusese clasat iniţial. Infracţiunea la care se face referire în acest dosar este conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. Totodată, CSM trebuie să ia o decizie în privinţa judecătorului Lăzărescu după ce Inspecţia Judiciară a sesizat o situaţie de incompatibilitate atunci când magistratul a judecat cererea medicului psihiatru Delia Podea, de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!