Prof. dr. med. h. c. STEFAN W. HELL, personalitate ştiinţifică marcantă, căruia Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, i-a acordat, în data de 28.05.2012, înaltul titlul de DOCTOR HONORIS CAUSA, a fost recompensat, miercuri, cu Premiul NOBEL pentru CHIMIE pe anul 2014 de către Academia Regală de Știinţe din Suedia.
Fizicianul STEFAN W. HELL a primit prestigioasa distincție alături de americanii Eric Betzig şi William E. Moerner, cu premiul NOBEL pentru CHIMIE pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”, descoperirile celor trei fizicieni contribuind la dezvoltarea microscopului.
Prof. dr. med. h. c. STEFAN W. HELL, s-a născut în anul 1962 la Arad și a copilărit la Sântana. În prezent este director al Institutului de Chimie Biofizică „Max Planck”, din Göttingen, (Germania), Dep. de Nanobiofotonică din cadrul Centrului German de Cercetare a Cancerului (DKFZ); Şef Divizia de Nanoscopie Optică, prof. asociat la Facultatea de Fizică, Universitatea din Heidelberg şi prof. onorific la Facultatea de Fizică, Universitatea din Göttingen (Germania).
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat: „Ne bucurăm că Universitatea noastră i-a acordat d-lui Prof. Stefan Hell în anul 2012, titlul de Doctor Honoris Causa. A fost pentru câteva zile oaspetele Universității noastre și a vizitat cu mare interes Institutul de Științe ale Vieții și am gândit chiar un proiect de colaborare. A reușit să spargă așa-numitul prag de rezonanță a undelor fotonice, o descoperire colosală, care face posibilă o serie de aplicații practice în medicină și mai ales în combaterea cancerului. Ne așteptăm ca, nu peste multă vreme, aparatura care s-a pus deja la punct pentru combaterea cancerului, să poată fi aplicată și rezultatele să fie foarte bune. La Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” lucrăm cu problemele bolii canceroase, am fost chiar premiați pentru un proiect de către Edu Manager, iar acum suntem în stadiul de aplicare a unui proiect HURO cu Universitatea din Szeged și suntem extrem de interesați de această descoperire a prof. Stefan Hell, care este Doctor Honoris Causa a Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
„În Laudatio pe care l-am făcut la susținerea argumentării pentru atribuirea titlului de Doctor Honoris Causa, în urmă cu doi ani, am prezis că va obține premiu NOBEL. Pe dl. prof. Stefan Hell l-am întâlnit în 2002 în Africa de Sud la un Congres la Universitatea din Durban. Când și-a susținut comunicarea științifică, a fost aplaudat în picioare de toți cei 400 de participanți. Chiar dacă este plecat de mult timp, își păstrează limbă și își amintește cu drag de Sântana, de Arad, de anii de liceu petrecuți la Arad și Timișoara. Eu eram cu profesorul Crăciun de la Cluj Napoca și auzind că vorbim românește, s-a atașat imediat grupului nostru. Ne cunoșteam doar din auzite, eu fiind din Chișineu Criș, aproape de Sântana și știam de evoluția lui științifică. De aceea l-am și invitat să primească acest titlu de Doctor Honoris Causa a Universității noastre. Chiar dacă este plecat de mult timp, își păstrează limbă și își amintește cu drag de Sântana, de Arad, de anii de liceu petrecuți la Arad și Timișoara. Descoperirea lui este deosebită, îl felicităm în numele Senatului Universității de Vest „Vasile Goldiș” și iată că Aradul are o nouă șansă în atribuirea titlului de capitală europeană și științifică”.
„După întâlnirea de la Durban, am studiat foarte bine lucrările lui și înființarea unui departament de nanobiofotonică la acest institut mi-a creat convingerea că este în pragul unei mari descoperiri. Iată că, după 12 ani de la acea întâlnire, se confirmă faptul că cercetările lui în chimie sunt deosebite și în mod precis vor aduce un aport capital la vindecarea și eradicarea cancerului. Prof. Stefan Hel a studiat mult timp la școlile din România, atât la Arad cât și la Timișoara, deci iată că la baza acestui premiu se află învățământul românesc. S-a format la o școală românească și acest lucru trebuie subliniat. Pe lângă Emil Palade, care este biologul nostru cel mai de seamă, de asemenea, laureat al premiului Nobel, iată că un alt român a câștigat acest premiu. Națiunea română este una deosebită și contrar unor păreri, ea poate da genii științifice”.
Prof. dr. med. h. c. Stefan W. Hell a declarat, după ceremonia de acordare a înatlului titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș următoarele: „Mă bucur foarte mult să primesc această onorantă distincţie din partea unei Universităţii atât de tinere şi mă bucur şi mai mult că această distincţie vine din partea unei universităţi care îşi are activitatea în acest oraş în care eu m-am născut. Am avut ocazia să vizitez laboratoarele Institutului de Ştiinţe ale Vieţii, unde am văzut proiecte în derulare şi în viitor. Mă bucur că la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” se desfăşoară o cercetare de înaltă clasă”.
Profesorul Stefan W. Hell s-a născut la 23 Decembrie 1962 la Arad. Şi-a petrecut copilăria în comuna Sântana, unde a urmat cursurile şcolii generale între anii 1969 şi 1977.
S-a înscris la liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara în 1977, ale cărui cursuri le-a urmat până în martie 1978. În aprilie 1978 a plecat în Germania împreună cu părinţii, stabilindu-se la Ludwigshafen. A urmat facultatea la Universitatea din Heidelberg, unde a obţinut şi titlul de Doctor în Fizică cu calificativul „Suma Cum Laude”.
Ca urmare a performanţelor excepţionale pe care le-a obţinut Prof. dr. med. h. c. STEFAN W. HELL a obţinut următoarele premii şi distincţii:
2000 – Premiul ICO, Comisia Internaţională de Optică (ICO)
2001 – Premiul Helmholtz pentru metrologie (co-laureat)
2002 – Premiul de Inovare al Fundaţiei Leibinger
2002 – Premiul de Cercetare Carl-Zeiss al Fondurilor Ernst Abbe
2002 – Premiul Karl-Heinz Beckurts
2004 – Premiile „Gottlieb Daimler” şi „Karl Benz”, Academia de Ştiinţe „Brandenburg” din Berlin
2006 – Premiul pentru Inovare al Preşedintelui Germaniei
2007 – Premiul „Cozzarelli” conferit de Proc. Natl. Acad. Sc. (Lucrările Academiei Naţionale de Ştiinţe) SUA
2007 – Premiul „Julius Springer” pentru fizică aplicată
2008 – Premiul „Gottfried Wilhelm Leibniz” al Consiliului German de Cercetare (DFG)
2008 – Premiul Statului Saxonia Inferioară
2009 – Premiul Otto „Hahn” pentru fizică
2009 – Doctor honoris causa med., Universitatea din Turku, Finlanda
2010 – Premiul „Ernst Hellmut Vits”
2011 – Premiul Familiei „Hansen”
2011 – Premiul European pentru Ştiinţă „Körber” (Ştiinţe ale fizicii)
2011 – Premiul „Gothenburg Lise Meitner” 2010/2011
2011 – Premiul „Meyenburg” pentru cercetare în domeniul cancerului
Citiți principiile noastre de moderare aici!