Până la această dată, judeţului nostru i-au fost repartizate 8.000 de doze de vaccin BCG din lotul adus din Danemarca, 4.540 dintre acestea fiind distribuite (până la 1 noiembrie) medicilor din teritoriu. Nu există, însă, o evidenţă clară în ceea ce priveşte numărul copiilor care au fost vaccinaţi împotriva TBC cu preparatul danez. Dar este cert un lucru: „Până în momentul în care s-a decis oprirea imunizării cu acest produs, nu ni s-au raportat cazuri de reacţii adverse sau complicaţii. Nu excludem să fi existat, dar nu s-au raportat la DSP” – precizează dr. Loredana Ungureanu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad.
În prezent, în depozitul DSP Arad mai există 3.460 de doze de vaccin BCG nefolosite, dar încă nu se ştie ce se va întâmpla cu acestea. /P.6
ARAD. Situaţia vaccinurilor importate din Danemarca rămâne incertă până când experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) vor finaliza evaluarea situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei. Expertiza a fost solicitată de Ministerul Sănătăţii (MS) şi vine la scurt timp după ce mai mulţi copii au prezentat reacţii adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.
Autorităţile estimează că peste 200.000 de copii din întreaga ţară au fost vaccinaţi cu produsul danez. Până în prezent, informaţiile colectate la nivelul Ministerului Sănătăţii arată că ar fi vorba despre un singur lot de vaccin care a dat reacţiile adverse grave.
Zece bebeluşi cu reacţii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca sunt internaţi la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, unde în intervalul martie – noiembrie au fost trataţi, din acelaşi motiv, alţi 50 de copii. Bebeluşii au fost operaţi, iar în prezent se află sub tratament.
„Deoarece există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCg şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceasta va lucra cu reprezentanţii comisiei de specialişti români care au avut o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar” – a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, după analiza efectuată de comisia MS.
Citiți principiile noastre de moderare aici!