ARAD. Studenții Emanuel Grec şi Eduart Dobi din cadrul Facultății de Științe Umabniste, Politice și Administrative a Universității de Vest „Vasile Goldiș”, au participat, în perioada 19-22 septembrie 2013, la Seebenstein (57 km de Viena) – Austria, la Conferinţa Internatională “TOWARD A FREE AND VIRTUOUS SOCIETY”, organizată de Europa Institut, Acton Institute şi IEA (Institute of Economic Affairs) din Austria.
Conferinţa a fost destinată tinerilor studenţi şi masteranzi interesaţi de fenomenul politic şi economic actual din Europa, unde s-au pus în dezbatere coordonatele pe care societatea trebuie să se dezvolte, pentru a se ajunge la o societate în care să fie garantate libertăţile individului, o societate care să se plieze pe valori morale perene, valori de esenţă creştină.
Participanţii, tineri din Austria, Belgia, Slovacia, Anglia, Slovenia, Polonia, Croaţia, Spania şi România, au reprezentat instituţii de învăţământ de prestigiu, precum: Universităţile din Viena, Graz, Innsbruck, Warwick (Austria), Universitatea Catolică din Leuven, Universitatea din Southampton, Universitatea din Zaragoza, Universitatea din Warșovia, Universitatea din Zagreb, Universitatea din Ljubljana, Universitatea din Bratislava, Universitatea VASILE GOLDIŞ din Arad. Specializările studenţilor au acoperit o plajă largă de interese: drept, politici economice, administrarea afacerilor, comunicare, informatică, psihologie, medicină, istorie, management internaţional, ştiinţele educaţiei, sau Relaţiile internaţionale şi studiile europene, cum este cazul celor doi studenţi, care au reprezentat practic România în acest program: EMANUEL MARIUS GREC şi EDUART CHRISTIAN DOBI, studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative, din cadrul UVVG.
Studentul Emanuel Grec, din cadrul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative a UVVG, ne-a declarat că: „programul, foarte dens (în intervalul: 7,00 – 22,00), presărat de discuţii, dezbateri şi vizite interesante, într-o zonă liniştită de o frumuseţe naturală de excepţie, cu vestigii istorice remarcabile, precum şi la Viena, a fost coordonat de specialişti de marcă din mediul universitar şi economic mondial, precum: Michael Matheson Miller (Director Acton Media din cadrul Acton Institute, cercetător în domenile filosofie și morală, dezvoltare economică, sau teorii ale societăţii), Philip Booth (profesor dr. în economie, respectiv în management la Școala de Afaceri din Londra, profesor cu o experienţă didactică şi practică la Banca Angliei, în domeniul investiţiilor și la Universitatea din Oxford), Dr. Stephen Davies (specialist în ştiinţele educaţiei şi istoriei, cu preocupări în domeniul afacerilor, profesor la Universitatea Mason din Virginia, dar şi la Universitatea din Manchester). Mai trebuie să-l amintesc și pe principalul organizator, prof. Christof Zeller-Zellenberg (Director al Europa Institut din Austria, Director al filialei Deutsche Bank din Viena). Dintre temele studiate intensiv, amintesc antropologie creştină, o viziune creştină asupra guvernării, bunăstarea societăţii şi bunăstarea statului, implicaţiile etice în dezvoltarea economică a statului, intervenţia statului în economie, crahul financiar, introducere în studiul economiei de piaţă vs. economia centralizată, idei despre diferitele școli de gândire economică. De asemenea, au fost aprofundate noţiuni pe care tinerii responsabili trebuie să le înţeleagă în plenitudinea lor: libertatea de a acţiona, proprietate privată, iniţiativa privată, datoria de a munci, libertatea religioasă, protejarea drepturilor individuale, solidaritate si subsidiaritate”.
„Studenţii Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative, Emanuel Grec şi Eduart Dobi, s-au remarcat pe întreg parcursul dezbaterilor prin implicarea activă în armonizarea opiniilor între participanţii proveniţi din state din vestul Europei, state de tradiţie democratică, dar şi din estul Europei, state ieşite din diferite stadii de dictatură comunistă, care au lăsat urme în mentalul colectiv, cu implicaţii în percepţia asupra adevăratelor valori la care o societate trebuie să se raporteze. Un cuvânt de mulţumire trebuie adresat lectorului univ. dr. Mihail Neamţu, de la Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Departamentul de stiinţe socioumane, din cadrul UVVG din Arad, care a facilitat prezenţa studenţilor arădeni la această manifestare”, ne-a declarat, prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!