An de an, tot mai mulţi studenţi aleg să-şi petreacă vacanţa de vară în străinătate, combinând utilul cu plăcutul. Doar anul trecut peste 4500 de studenţi au plecat să lucreze în Spania, Franţa, Maria Britanie, Grecia, SUA, dar şi în locuri exotice precum Tenerife, Canare, Baleare (Ibiza, Mallorca, Menorca), prin programul Work and Travel. „Aproximativ 5% din studenţii care pleacă în străinătate prin Work and Travel sunt arădeni”, ne informează Luana Cosma, coordonator de programe în cadrul companiei Zip Travel.
Câştig de 15.000 de dolari
„Eu nu am venit acasă cu bani, dar pot spune că după cele 3 luni de muncă, o lună am călătorit prin State. În plus mi-am scos cheltuielile de cazare, transport şi masă”, ne spune Alexandra Nădăban, unul dintre studenţii arădeni care au accesat programul Work and Travel. „Pentru mine este o experienţă de viaţă. Suma pe care o câştigi depinde de zona în care mergi să lucrezi şi de noroc. Un prieten de al meu a câştigat aproape 15.000 de dolari, însă a avut două joburi. A muncit foarte mult şi nu a călătorit”, ne povesteşte Alexandra. Ea recomandă oraşele mari, deoarece acolo sunt cele mai multe posibilităţi pentru a găsi un al doielea loc de muncă şi supune că sudul este de evitat.
Se fac înscrieri
Au început lunile de foc pentru agenţiile care oferă studenţilor aceste activităţi. Majoritatea firmelor care intermediază programul Work & Travel nu au filială în Arad, dar studenţilor li se cere de obicei să facă toate demersurile online. Companiile care intermediază astfel de programe sunt US Travel, Trans USA, Student Travel, Work Profiler, Adira Interexchange, BRG Work, Zip Travel şi Com Invest. „Este foarte important să ai grijă cu ce firmă mergi. Trebuie să alegi companiile care au trimis cei mai mulţi studenţi, deoarece ei au experienţă mai mare. Unele au chiar şi zece ani de activitate”, explică Alexandra.
Integraliştii merg în State
Pentru a ajunge în SUA, studenţii nu au voie să aibă restanţe, trebuie să fie la zi, să aibă media la învăţătură cel puţin 7 şi să cunoască limba engleză la nivel de conversaţie. În Europa, în afară de limba engleză este binevenită orice altă limbă de circulaţie.
Cei care doresc să plece trebuie să aibe bani dinainte pregătiţi, pentru înscrierea în program, biletul de avion (dus-întors), vize şi actele pentru muncă. Alexandra mai spune că „în plus, ar fi bine să pregătească bani pentru cele câteva săptămâni în care vor trebui să plătească chiria şi mâncarea până la primirea primului cec”.
Se pot ivi probleme
Studenţii spun că este o experienţă de viaţă, că poţi câştiga o mulţime de bani, dar este o călătorie care are şi riscuri. „Când am ajuns acolo nu mai era jobul şi a trebuit să aştept până au găsit ei altceva. Până la urmă s-a rezolvat cu bine”, spune Alexandra.
Caseta: Condiţii în SUA şi Europa
Studenţii care doresc să plece în Statele Unite pot să stea 4 luni însă doar pe 3 dintre ele au drept de muncă. Cei care aleg Europa pot rămâne şi mai mult de 5 luni. În Europa, studenţii pot câştiga: 950 lire/lună în Marea Britanie şi pot rămâne cu 500 de lire. În Spania, Grecia, Baleare, Tenerife, Canare, Italia primesc între 400 şi 800 euro pe lună cu masă şi cazare gratuite. Locurile de muncă în Europa depind însă de CV, iar aici, angajatorii sunt cei care îi selectează pe studenţi, faţă de America unde ei îşi aleg joburile.
„În SUA se poate câştiga şi 15.000 de dolari” Luana Cosma
MARGARETA SZEGŐ
margareta.szego@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!