JA. Stimată doamnă director Ana-Maria Dragoș, nu demult ați încheiat prima stagiune estivală a Teatrului de Vară din Arad. Judecând după capetele de afiș, dar și ținând cont de publicul numeros și divers care v-a onorat cu prezența de la primul până la ultimul spectacol suntem îndreptățiți să considerăm acest proiect al Centrului Cultural Județean Arad ca fiind o mare reușită. Care a fost ”rețeta” succesului la Teatrul de Vară din Arad în această vară?
Ana Maria Dragoş. Aș dori să menționez încă de la început că succesul acestui proiect nu mi se datorează doar mie. Inițiativa aparține domnului președinte al Consiliului Județean Arad, dl. Nicolae Ioțcu. Dumnealui și-a propus în urmă cu aproximativ doi ani să redea arădenilor posibilitatea de a se bucura de o scenă stabilă în aer liber în perioada estivală, așa cum, în istoria sa, Aradul a avut încă din secolul al XIX-lea şi până în anii 60. Curtea interioară a sediului Centrului Cultural Județean Arad, instituție subordonată direct Consiliului Județean, a fost considerată un spațiu ideal pentru transpunerea în realitate a acestui vis. Începând din toamna anului trecut am început să lucrăm la concepția primei stagiuni estivale și să o prefigurăm cât mai pe gustul publicului nostru, care este unul foarte divers, atât din punct de vedere al vârstei, cât și al componenței socio-culturale. În ceea ce mă privește strict pe mine, pot să vă spun că acest tip de proiect se regăsește în planul meu managerial și că se pliază perfect pe obiectivele fixate în Strategia Culturală a Județului Arad și totodată în Strategia de Turism Cultural a Județului Arad. În concluzie, răspunsul la întrebarea dumneavoastră, formulat pe scurt, înainte de toate este nevoie de o viziune clară, o strategie managerială eficientă și, nu în ultimul rând, sugestiile primite din partea publicului au fost și ele „ingredientele” importante folosite. Pe lângă toate acestea, multă dăruire și pasiune.
JA. Deși mai mult retoric în contextul de succes pe care l-au avut în vara aceasta toate spectacolele organizate la Teatrul de Vară, v-aș întreba dacă ar mai fi fost nevoie de o stagiune de spectacole în municipiul Arad, atâta vreme cât agenda culturală din timpul anului este una bogată în spectacole susținute în cea mai mare parte de instituțiile culturale publice din municipiu?
A.M.D. Mă bucur că ați adus în discuție această temă pentru că am astfel posibilitatea să menționez faptul că, spre deosebire de spectacolele susținute pe parcursul anului, grupate în cadrul stagiunilor permanente ale instituțiilor culturale publice locale, la Teatrul de Vară stagiunea este una estivală, ea desfășurându-se în perioada dintre stagiunile celorlalte instituții culturale, iar, pe de altă parte, oferta culturală pe care o facem noi este una foarte diversă, ea cuprinde spectacole accesibile unui public eterogen din toate punctele de vedere. Răspunsul la întrebarea dumneavoastră este de altfel dat și de numărul impresionant al publicului pe care am avut onoarea să-l găzduim la Teatrul de Vară, la toate spectacolele. Așadar, în Arad, este mare nevoie de cultură de calitate și în perioada estivală.
JA. Accesul publicului a fost liber. De ce?
A.M.D. În general toate manifestările și evenimentele organizate sub egida noastră oferă publicului acces liber. În primul rând pentru că aceasta este una dintre politicile socio-culturale abordate la nivelul Consiliului Județean: foarte mulți amatori de spectacole, persoane cu venituri mai modeste, din municipiu, dar și din județ, au avut posibilitatea să participe la aceste evenimente, dumnealor constituindu-se într-o parte a contribuabililor care prin taxele plătite contribuie la susținerea acestor spectacole. În concluzie, accesul liber la spectacolele noastre oferă posibilitatea tuturor persoanelor interesate, indiferent de statutul social și potențialul financiar, să se bucure de cultură de înaltă calitate. Dacă luăm în considerare feed-back-urile primite din partea publicului, nu putem concluziona decât că accesul liber a constituit un factor cu impact social foarte puternic pentru o mare parte a publicului nostru.
JA. Spectacolele care au avut loc au adus în fața publicului toate categoriile cuprinse în artele spectacolului, de la concert până la spectacol de revistă. Publicul a avut ocazia să asculte muzică de toate genurile în interpretări de înalt nivel. Ați avut ”Aplauze, Aplauze”, cu și pentru Stela Popescu și Alexandru Arșinel, un spectacol de operă, unul de balet, două spectacole pentru copii, un autograf de artist – Horațiu Mălăele și, nu în ultimul rând, o Gală de operetă în deschiderea stagiunii, care s-a bucurat de un foarte mare succes și apreciere din partea publicului. După acest prim sezon plin de culoare și vervă, cum va continua activitatea la Teatrul de Vară în următoarea stagiune estivală?
A.M.D. Activitatea Teatrului de Vară va continua cu siguranță și în următorii ani. Acest proiect este gândit și conceput pe termen permanent. Bineînțeles că depindem în foarte mare parte de bugetul pe care îl vom avea la dispoziție în continuare, pentru că arta și cultura de calitate costă, precum ”obrazul subțire”. Consiliul Județean duce, din fericire, o politică prin care sprijină cultura și arta și acest lucru îmi dă speranța că vom putea ține și pe viitor ștacheta calității spectacolelor noastre de la Teatrul de Vară cel puțin la înălțimea de anul acesta. Vom ține cont bineînțeles și de preferințele și sugestiile publicului, așa cum am făcut-o și în acest sezon.
JA. Care este sentimentul pe care l-ați trăit atunci când ați „lăsat să cadă cortina” acestei prime stagiuni estivale?
A.M.D. Recunoștință față de artiști și public, sentimentul că fac parte dintr-o comunitate pentru care emoția estetică reprezintă o chemare și în același timp o cale spre ieșirea din rutină și cotidian. Am trăit și împărtășit sentimente frumoase pentru și împreună cu publicul nostru căruia îi dăruiesc din tot sufletul „Aplauze, Aplauzele” mele.
„Nu putem concluziona decât că accesul liber a constituit un factor cu impact social foarte puternic”
Citiți principiile noastre de moderare aici!