Consiliul Judeţean Arad a dorit să facă o strategie pentru viitorul Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Arad. Ca atare, a angajat o firmă specializată pe strategii care să arate deficienţele din cea mai mare unitate medicală a judeţului, dar şi posibilele rezolvări. Rezultatele analizelor realizate pe cheltuirea banilor de la spital sunt, însă, dezastruoase. Ţinând cont de faptul că societatea care a făcut analiza nu este înregimentată politic, analizele efectuate au fost „la sânge”. Iar reprezentanţii societăţii respective nu au avut nicio reţinere în a face publice rezultatele. Unul dintre segmentele analizate se referă la achiziţia de medicamente. Iar concluziile arată că sume importante de bani sunt plătite în van. Nu o spunem noi, o spun specialiştii.
„Există produse cu o variație semnificativă a prețului de achiziție pe parcursul unui an (exemplu: Omnipaque 264.8, respectiv 298.77 lei). În prealabil demarării următoarei proceduri de achiziții, documentele necesare ar trebui structurate în așa fel încât să conțină și o mențiune a prețului anterior (sau o medie a prețului în ultimele 12 luni) și o referință a prețului în conformitate cu versiunea în vigoare a nomenclatorului medicamentelor de uz uman”, este prima constatare şi prima propunere a specialiştilor. „Au fost achiziționate produse al căror preț de achiziție este net superior produsului generic existent (exemplu: Hidrocortizon 100mg Hemofarm 5.11 lei versus Hidrocortizon 100mg EIPICO 3.15 lei)”, este o altă constatare a celor care au realizat analizele.
Şi pentru această deficienţă a fost realizată o propunere: „În prealabil demarării următoarei proceduri de achiziție ar trebui analizate alternativele terapeutice existente în așa fel încât acolo unde este posibil să se reducă costurile fără a afecta calitatea actului medical. O astfel de analiză poate fi făcută fie cu șefii de secție, fie într-un cadru mai larg incluzând și directorul medical”. Ce mai spun specialiştii? „Au fost utilizate la nivelul spitalului o serie de produse medicamentoase cu utilizare preponderent în Unitatea de Primire Urgenţe (METALYSE 10000 U 3.507 lei) sau în ambulator (practic toată medicaţia cronică a pacienților cardiaci)”.
Care este sfatul celor care au întocmit strategia Spitalului Judeţean Arad? „Pentru produsele cu cost crescut se recomandă stabilirea unor reguli interne în privința alocării costurilor în așa fel încât să nu aibă un impact negativ asupra bugetului spitalului (exemplu: METALYSE se poate deconta din bugetul aferent UPU)”.
Cumpărăm reclama
Concluziile specialiştilor care au întocmit strategia pe sănătate a Spitalului Judeţean Arad indică faptul că unitatea noastră medicală cumpără… reclama, fără ca eficacitatea medicamentelor să fie dovedită. „Au fost utilizate produse a căror eficacitate terapeutică în mediul spitalicesc nu este dovedită (exemplu: Eubiotic, Bixtonim, Anghirol etc.)”, arată cei care au întocmit strategia. Sfatul lor ar fi ca spitalul să realizeze o „analiză a necesității utilizării acestor produse”. Alte achiziţii realizate de Spitalul Judeţean se referă la medicamente scumpe, care pot fi primite gratuit prin programele naţionale de sănătate ce vizează tratarea cancerului, a diabetului, a bolilor rare sau a celorlalte afecţiuni cuprinse în cadrul programelor naţionale. „Au fost utilizate produse care, de obicei, au indicaţie terapeutică specială, aferentă unor programe naționale (Humulin, Folcasin, etc)”, spun cei care au întocmit strategia. Ca propunere, aceştia vizează realizarea unei „analize adecvate alocării costurilor și posibilitatea alocării acestora în cadrul programelor naționale”.
Multe antibiotice
Ce au mai descoperit specialiştii? „A fost utilizată o paletă largă de antibiotice, în diferite forme și concentrații”, iar sfatul lor este ca „în lipsa unor informații suplimentare, recomandarea vizează o analiză detaliată a adecvanţei utilizării fiecărui produs din această categorie în raport cu cazuistica înregistrată. În plus, achiziția ar trebui făcută centralizat, în vederea reducerii prețului de achiziție ca urmare a volumelor estimate”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!