Locuitorii uneia dintre cele mai pitoreşti zone din judeţul nostru doresc să exploateze la maximum darurile primite de la natură. Ei şi-au propus să atragă turiştii prin realizarea unui traseu care să pună în valoare obiceiurile şi frumuseţile regiunii. „Avem foarte multe obiective turistice de vizitat şi unele obiceiuri de văzut. De la cetăţile dacice, la zonele de pescuit şi peisajele frumoase, apoi bucătăria tradiţională şi viitorul Muzeu al Mărţişorlui, care va fi unic în lume”, spune Cornel Popa, primarul comunei Hăşmaş. Muzeul presupune reabilitarea unei clădiri de peste o sută de ani şi o investiţie de 50 de mii de euro. „Suntem în faza de a găsi surse de finanţare pentru proiect. Ca membri fondatori ai asociaţiei «Cele mai frumoase sate din România», vrem să scoatem în evidenţă fiecare colţişor din localitate”, declară edilul şef, cu fală.
Primii din judeţ
Printre alte proiecte, Hăşmaşul a câştigat cea mai mare sumă, din judeţul Arad, pe Măsura 313 din Porgramul naţional de dezvoltare rurală, pentru „Încurajarea turismului la poalele Munţilor Codru Moma”. Cei peste 180 de mii de euro vor folosi la crearea unui traseu turistic ce trece prin toate satele comunei, realizarea unui refugiu turistic în zona de pădure a localităţii Urvişul de Beliu. „Va fi o cabană în care turiştii vor avea posibilitatea să se odihnească fără a plăti. Traseul înglobează 60 de km, dar ei pot să aleagă să viziteze doar două sate, spre exemplu şi să îl parcurgă cu maşina, bicicleta, trăsura sau calul”, precizează Cornel Popa. Edilii pregătesc hărţi, pliante şi panouri de informare disponibile chiar de la intrarea în comună.
O pădure de salcâmi
Edilii comunei se gândesc foarte serios şi la protejarea naturii. Astfel, ei s-au înscris în programul Rompetrol „Împreună pentru fiecare”. „Dacă vom câştiga proiectul «Protejăm pădurea, ne ajutăm şi pe noi», vom putea să conştientizăm populaţia şi astfel să limităm şi să prevenim exploatarea necontrolată a fondului forestier”, ne informează primarul. Cu cei 50 de mii de lei pe care i-ar primi, primarul doreşte împădurirea cu salcâmi a unei suprafeţe de teren aflată în pericol de degradare şi organizarea unor acţiuni de educaţie ecologică. „Ne bucurăm că am fost solicitaţi să colaborăm la demararea unor dezbateri şi mese rotunde privind rolul şi importanţa fondului forestier, în ideea de dezvoltare durabilă”, zice Dorel Gureanu, preşedintele Condor Club Arad. Iar primarul îl completează: „Încercăm să prezentăm oamenilor din comună resurse de energie verde, care ar putea fi folosite chiar în casele lor”.
Aşteaptă răspuns
Sătenii aşteaptă răspunsul evaluatorilor de la Timişoara pentru proiectul de „Modernizare a drumurilor agricole de exploataţie”. Investiţia va fi în valoare de un milion şi jumătate de euro şi va trebui finalizată până în luna mai a anului viitor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!