Decizie grea a Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Arad (PMFA) care a anunţat că, începând din 16 iulie, va introduce un sistem de taxare a consultaţiilor, inclusiv pentru pacienţii asiguraţi.
Preşedintele PMFA, dr. Adrian Dărăbanţiu, a precizat că decizia a fost luată în urma unei reuniuni independente la care au participat peste o sută de medici de familie din cei 267 existenţi în judeţ şi la care a fost dezbătută situaţia din sistem. Se pare, însă, că şi alţi medici, care au absentat de la această reuniune, au confirmat că sunt de acord cu perceperea unor taxe pacienţilor asiguraţi, începând de săptămâna viitoare.
„Este vorba de un tarif de aproximativ 20 de lei pentru o consultaţie, această valoare reprezentând diferenţa dintre tariful practicat în orice cabinet medical din ambulator, dar şi în cabinetul medicului de familie pentru pacienţii neasiguraţi – care e de minimum 40 lei – şi tariful decontat de Casa de Asigurări de Sănătate – care e de 20 lei, cu indulgenţă” – explică dr. Dărăbanţiu.
[poll id=”30″]
Cine să suporte această diferenţă? Pacienţii – zic medicii de familie. Nu contează că-şi plătesc asigurarea de sănătate, nu contează cu au programare, nu contează nici măcar dacă au sau nu au bani să-i dea medicului de familie pentru consultaţie. Să se-mprumute! Sau – şi mai bine – să nu se îmbolnăvească!
Destinaţia banilor
Dacă justificarea perceperii taxei este dată de acoperirea diferenţei dintre tariful „de cabinet” şi tariful decontat de CAS, destinaţia fondurilor astfel colectate este următoarea: „Birocraţia excesivă impune angajarea de personal suplimentar în cabinete, respectiv secretare sau registratori medicali. Din cauza problemelor financiare, niciun cabinet din judeţ nu şi-a permis până acum angajarea de personal de acest tip, medicii şi asistentele medicale transformându-se, practic, în funcţionari sanitari. În momentul de faţă, din 15 minute alocate unui pacient, zece sunt consumate pe birocraţie, nu pe problemele medicale” – susţine preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Arad, dr. Adrian Dărăbanţiu.
Pe lângă angajarea de personal suplimentar, banii colectaţi de medicii de familie prin implementarea sistemului de taxare a consultaţiilor vor fi investiţi în dotarea cabinetelor.
„Majoritatea cabinetelor de medicină de familie au investit şi şi-au achiziţionat în primul rând calculatoare, imprimante, soft-uri de cabinet care să ducă la simplificarea birocraţiei excesive, în loc de aparatură medicală destinată pacientului” – explică dr. Dărăbanţiu.
Trimite articolul
Xfelicitari pt ce sunt asigurat?
alte dări mai gasiti?