La auzul acestei veşti, e greu de crezut că arădenii vor mai fi interesaţi să afle cum de s-a ajuns aici, cine e de vină şi cine nu, cine a votat, cine le-a apărat buzunarele şi cine nu. Rezultatul final e tot acelaşi: la anul vor plăti mai mult pe impozite.
Totuşi, istoria celor două şedinţe CLM de vineri dimineaţă, care au dus la acest rezultat, merită povestită măcar pentru cei curioşi.
Ora 9.00, ora anunţată pentru şedinţa extraordinară CLM. La masa de şedinţă sunt prezenţi toţi consilierii Opoziţiei. Cei ai Puterii luaseră cu câteva minute înainte drumul biroului primarului. Voci de prin zonă vorbesc de faptul că Guvernul a adoptat joi un ordin, nr. 1309, privind majorarea de taxe şi impozite locale cu 16% şi că aceasta va apărea în scurt timp în Monitorul Oficial. 20 de minute mai târziu, în sala de şedinţă aceeaşi consilieri USL. Spiritele se încing, nervii sunt întinşi la maximum. Cine îi tratează aşa pe aleşii arădenilor? Cine îi dă voie primarului să-şi spună doar el părerea şi să-i jignească pe opozanţii din CLM? De ce nu sunt mai bărbaţi?… La câteva minute distanţă, alesul PDL, Ovidiu Moşneag apare şi îi invită pe aleşii Opoziţiei în biroul la edil pentru o şedinţă consultativă. Neîncrederea creşte şi mai mult. În cele din urmă, Opoziţia decide că e cazul să părăsească şedinţa. Nimeni nu are dreptul să se comporte aşa cu aleşii arădenilor. Cu chiu cu vai, după minute bune, aleşii USL părăsesc sala, uitându-se unii după alţii pentru a fi siguri că toţi vor aplica acelaşi plan şi că nimeni nu se va întoarce la vot. În drum spre casă, ora 9.30, aleşii dau ochii cu primarul, care nu-i mai poate întoarce din drum. Acum e prea târziu. Au decis: nu vor vota taxele, indiferent de ce propun aleşii Puterii.
Câteva minute mai târziu, aleşii Puterii constată că Opoziţia „a dat bir cu fugiţii, uitând chiar şi de arădeni” şi că nu au cvorum să voteze hotărârea privind taxele şi impozitele locale. Nu cea din şedinţa de joi, care stabilea un nivel identic cu cel din 2012, ci un proiect prin care acestea cresc cu 16%. Sunt doar 11, doi aleşi aflaţi de partea Puterii lipsesc. Ca atare, primarul Falcă decide, susţinut când cu încredere deplină, când cu jumătate de gură de secretarul CLM: încă o şedinţă, la ora 11.00. O şedinţă de îndată, precedată, ce-i drept, de o şedinţă consultativă, la 10.30. Întrevederea nu se încheie însă fără ca edilul să-şi spună părerea despre aleşii USL din CLM Arad şi fără să explice de ce pe masa de vot a ajuns proiectul de majorare a impozitelor şi nu cel de joi.
Falcă spune că a purtat discuţii la Ministerul de Interne şi la Ministerul Administraţiei, cu preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România iar secretarul CLM cu preşedintele Asociaţiei secretarilor din ţară şi că au aflat că hotărârea de Guvern care prevede majorarea impozitelor cu 16,05% din 2013 va fi publicată în scurt timp în Monitorul Oficial.
Edilul mai spune că Piteştiul a votat o astfel de hotărâre şi că prin ţară, încă de joi, consiliile locale au trecut şi trec la votarea hotărârii privind majorarea taxelor locale pentru că legea e lege şi trebuie respectată iar, dacă Guvernul a decis majorarea, aceasta trebuie dusă la îndeplinire.
Se stabileşte că aleşii se vor întâlni în mai puţin de o oră, la şedinţă consultativă, pentru a discuta de noul proiect de hotărâre, mulat pe hotărârea de Guvern care ar urma să fie publicată în scurt timp în Monitorul Oficial. Nu înainte ca Gheorghe Falcă să amintească că absenţele consecutive de la şedinţă înseamnă excludere şi să precizeze, susţinut de Levente Bognar, că administraţia locală nu a mai trăit astfel de momente de 12 ani. Şi nu înainte ca Lilioara Stepănescu, secretarul CLM, să încerce să-i convingă pe aleşii Puterii, care desigur nu mai trebuiau convinşi, că OUG care vorbeşte de faptul că administraţiile locale sunt libere să aplice sau nu majorarea propusă în hotărâre de Guvern poate crea efecte juridice doar din anul 2014. Cu condiţia să apară şi ea în Monitorul Oficial. În timp ce hotărârea de Guvern privind majorarea taxelor cu 16% este o dispoziţie imperativă pentru administraţiile locale. Tot cu aceeaşi condiţie. „Ca atare, propunem o hotărâre pe modelul hotărârii CLM”, a spus Stepănescu, cerând înţelegere de la societatea civilă (a cărui unic reprezentant părăsise şi el sala) pe tema termenului de 30 de zile de transparenţă care nu mai poate fi respectat în condiţiile în care actul trebuie adoptat imperativ, spune secretarul CLM, până la 31 decembrie.
Ora 10.30. Şedinţă consultativă. Doar cu aleşii Puterii (PDL, UDMR şi PPDD). Aleşii Opoziţiei nu s-au mai întors în sală pentru cea de a doua şedinţă CLM din ziua de vineri. Nu mai vin la şedinţă. Falcă revine cu explicaţiile legate de telefoanele date la Bucureşti, de obligativitatea aplicării măririi taxelor impusă de Guvern şi cu critici la adresa aleşilor USL care fug de responsabilitate „şi care nu vor să voteze nici măcar ce decide Guvernul lor”.
Se prezintă mai apoi actul de votat: o hotărâre cu condiţie suspensivă de majorare a taxelor locale cu 16,05%. Ce înseamnă condiţie suspensivă? Taxele vor creşte cu 16,05% la momentul la care hotărârea de Guvern va apărea în Monitorul Oficial; dacă nu, taxele vor rămâne la nivelul celor din acest an. Încep discuţiile pe comisii. Singura comisie de care nu trece proiectul e comisia 4, în care USL deţine majoritatea. Dar nu-i problemă. Şedinţa consultativă i-a sfârşit şi începe şedinţa de îndată, cea în care se votează. La 11.00 fix, ca nu cumva aleşii USL să rateze şedinţa pentru că aceasta ar începe mai repede decât ora la care a fost convocată. O singură întrebare, înainte de vot. Levente Bognar s-a întrebat, pe drept, „ce se întâmplă dacă nu aplicăm indexarea?” şi a precizat că apar anumite contradicţii între cerinţele legii şi termenele de decalare impuse de alte acte normative, cum ar fi cele legate de transparenţa decizională. O scurtă lămurire şi se trece la vot. Pentru că nici un alt consilier din cei 13 prezenţi nu a avut nimic de comentat. Şi se votează cu 13 voturi pentru. Toate cele posibile. Ghinion pentru arădeni.
Şedinţa, însă, nu se finalizează aşa, cu una cu două. Primarul intervine din nou, pentru a preciza că aleşii USL fug de responsabilităţi, aşa cum au fugit consilierii Opoziţiei în trecut când s-au votat proiecte importante pentru Arad, care au schimbat imaginea oraşului. „Dacă ţi-ai asumat responsabilitatea de a fi consilier, trebuie să pui în aplicarea legea, aşa cum e ea. Dacă nu eşti de acord cu legea, ai posibilitatea de a-ţi da demisia din funcţia de consilier, dar să nu te prezinţi la şedinţă e jenant”, şi-a început Falcă atacul la adresa aleşilor USL.
Îi acuză pe aceştia că fac un gest urât faţă de statul român, că nu îşi asumă responsabilităţile care vin odată cu funcţia etc. Şi mai adaugă la final că tocmai a vorbit cu cineva din cabinetul primului ministru şi că hotărârea de Guvern va apărea pe 4 ianuarie, aşa că decizia de a vota hotărârea CLM acum este cea mai bună. Totul se încheie cu un discurs al edilului despre ce a făcut pentru Arad şi ce trebuie făcut de acum înainte, cine pe cine a ajutat şi cine a sabotat dezvoltarea oraşului. „Aş fi dorit să închidem acest an sub o altă formă. Sunt convins că nimeni din această sală nu şi-ar fi dorit apariţia hotărârii de Guvern şi votarea acestei hotărâri, dar nu avem de ales”, au fost ultimele cuvinte ale edilului.
Nu ultimele cuvinte pe acest subiect, însă. PSD a trimis la scurt timp după şedinţă un comunicat dur de presă legat de hotărârea CLM votată de aleşii Puterii. Societatea civilă, sau mai exact CLC, a remis şi ea un comunicat pe acest subiect şi pe falsurile vehiculate sus şi tare în şedinţa de consiliu.
Finalul e însă unul singur, dincolo de faptele unora şi vorbele altora: de la anul, arădenii vor plăti cu 16% mai mult pe taxe şi impozite locale.
Dincolo de realitatea de la anul, sunt doar cele două tabere politice beligerante: unii care spun că hotărârea de Guvern trebuie obligatoriu adoptată de consiliile locale şi dau citate din lege, ceilalţi care spun că aleşii pot opta pentru a nu majora taxele şi dau citate tot din aceeași lege. Cum răspund în faţa alegătorilor? Ieri, s-au ferit de răspuns. Ambele părţi au încercat să se ascundă de cei care i-au votat: unii invocând obligativitatea deciziei Guvernului, alţii prin neprezentare, aşa că pentru arădeni nu a mai avut cine să lupte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!