O fata care vrea să se mărite, o pețitoare, cinci pretendenți, o mătușă, un tată mort, un prieten de nădejde și doi servitori. Aceasta este rețeta unei comedii de succes. O dovedește Teatrul Bulandra care a fost prezent la Arad în cea de-a patra seară a Festivalului Internațional de Teatru Clasic cu spectacolul „Căsătoria”, după piesa lui Gogol, în regia lui Yuriy Kordonskiy.
Agafia Tihonovna (Anca Androne) e fată de măritat, o “belicatesă”, cum spune peţitoarea Fiokla (Mariana Mihuţ), cu zestre bună – casă de piatră cu două “metaje”, acareturi şi tot ce trebuie, un tată mort şi o mătuşă (Irina Petrescu) căreia nu-i plac nobilii. Fiokla îi găsește fetei cinci peţitori, care de care mai aleși. Un locotenent de marină în rezervă Jevakin (Victor Rebengiuc – nominalizat la Uniter 2004 pentru cel mai bun actor in rol secundar), şeful de departament – Ivan Pavlovici Omletă (Doru Ana), un alt ofiţer în rezervă, Anucikin (Ionel Mihăilescu), care vrea cu tot dinadinsul ca nevasta lui să vorbească „franțuzește” deși el nu știe limba dar e bine ca femeia de lângă el să aibă habar, bâlbâitul Panteleiev (Marius Chivu), care nu apucă niciodată să spună nici cum îl cheamă, şi funcţionarul Ivan Kuzmici Podkolesin (Cornel Scripcaru), pe care prietenul său cel mai bun, Kocicariov (Răzvan Vasilescu) vrea neapărat să-l însoare. Nu trebuie trecut cu vederea nici un alt personaj care stârnește hohote de râs, și anume, servitorul lui Ivan Kuzmici, Stepan (Şerban Pavlu), ce molfăie tot timpul mere verzi și are o mimică de invidiat.
Premiera spectacolului, la Teatrul Bulandra, a avut loc în 20 septembrie 2003, cu o distribuție de excepție: Andreea Bibiri; Irina Petrescu; Mariana Mihut; Răzvan Vasilescu; Cornel Scripcaru; Doru Ana; Ionel Mihailescu; Victor Rebengiuc, Marius Chivu; Ana Ioana Macaria; Serban Pavlu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!