Exodul medicilor români spre ţările occidentale, care oferă condiţii de muncă mult mai bune şi salarii de până la zece ori mai mari, a creat şi continuă să creeze găuri mari în organigrama spitalelor din judeţul nostru. În această categorie se află şi Spitalul Ineu, după cum spune managerul Georgeta Bogdan.
„Suntem deficitari la numărul de cadre medicale, care se corelează direct cu sistemul de finanţare, de asemenea deficitar. Mai mulţi medici de la spitalul nostru au plecat să lucreze în străinătate pe salarii mult mai bune”, ne-a spus directorul unităţii medicale. Doar că, spre deosebire de alte spitale, cel din Ineu lucrează cu rezidenţi pe care îi aşteaptă apoi să ocupe posturile disponibile în cadrul unităţii medicale. Iar surpriza survine în momentul în care se vorbeşte despre naţionalitatea cadrelor medicale din Ineu: trei dintre ei sunt din Republica Moldova. Medicul Sergiu
Poiată, ginecologul Spitalului Ineu, este din Basarabia, din oraşul Bălţi, şi, după ce a profesat în ţara sa natală, a ales să vină în România pentru a-şi continua munca în sistemul de sănătate.
„Sunt mulţumit de condiţiile de muncă de la Ineu, şi vrea să spun că şi autorităţile locale şi-au arătat toată deschiderea în momentul în care am venit să lucrez aici”, ne spune doctorul Poiată. Iar conducerea spitalului are doar vorbe de laudă pentru acest medic, la fel ca şi pentru ceilalţi doi basarabeni din organigrama unităţii medicale din Ineu.
„Sunt oameni oneşti, care îşi fac foarte bine meseria, nişte profesionişti”, spune Georgeta Bogdan. Practic, atât medicii români, cât şi cei din Republica Moldova, pleacă spre vest: ai noştri în ţările dezvoltate din Uniunea Europeană, iar moldovenii vin şi îi înlocuiesc pe primii chiar la noi în ţară.
Spitalul din Ineu este unul dintre cele mai moderne din partea de vest a ţării şi dispune de aparatură medicală de ultimă generaţie, superioară, pe alocuri, chiar şi Spitalului Judeţean Arad. Piesele de rezistenţă ale unităţii medicale de pe Valea Crişurilor ar fi un ecograf 3 D, dar şi un aparat RMN nou-nouţ, care aşteaptă să fie instalat.
„Avem aparatură de ultimă generaţie, avem condiţii foarte bune, avem o clădire modernă, finalizată recent, dar nu stăm prea bine la personalul medical”, ne spune directorul spitalului. Ar fi nevoie stringentă de un medic pentru secţia ATI, de un ginecolog, un radiolog şi doi chirurgi pentru a putea funcţiona la capacitate totală.
„Dacă am avea medici suficienţi, multe dintre cazurile care ajung în prezent la Spitalul Judeţean Arad nu ar mai ajunge. Din păcate, nu avem doctori destui pentru a asigura permanenţa pe toate secţiile”, a spus şi Nicolae Mehelean, primarul Ineului.
Medici de familie in locul cabinetelor medicale
Citiți principiile noastre de moderare aici!